Hyppää sisältöön

Dialogia demokratian ja rauhan edistämiseksi Myanmarissa

Demo Finland on edistänyt dialogia Myanmarissa jo vuosikymmenen ajan yhdessä Netherlands Institute for Multiparty Democracyn (NIMD) kanssa. Työmme alkoi vuonna 2014, ja siitä lähtien olemme työskennelleet poliittisten toimijoiden kanssa yli etnisten ja ideologisten rajojen, rakentaneet luottamusta heidän välilleen ja edistäneet kunnioittavaa, avointa vuoropuhelua.

Vuoden 2021 vallankaappauksen myötä Myanmarin asteittainen demokratisoitumisprosessi kuitenkin pysähtyi. Maan uudessa, vaikeassa poliittisessa tilanteessa, jossa poliittinen sorto ja konfliktit ovat osa arkea, Demo Finland ja NIMD ovat joutuneet etsimään uudenlaisia toimintamahdollisuuksia toimintaa jatkaakseen.

Tässä artikkelissa ei kerrota tarkempia tietoja ohjelman toiminnasta tai osallistujista heidän turvallisuutensa vuoksi.

Vaikka kaikki ympärillä on muuttunut, Demo Finlandille ja NIMD:lle on edelleen tärkeää jatkaa tukea Myanmarin demokraattiselle tulevaisuudelle. Siksi jatkuvan konfliktin keskelläkin ohjelmassa on etsitty keinoja pitää vuoropuhelu käynnissä. Se on myös onnistunut. Tällä hetkellä Demo Finland ja NIMD fasilitoivat dialogifoorumia, joka tuo yhteen useita keskeisiä demokraattisia toimijoita. Tämä matalalla profiililla toimiva mutta vaikuttava aloite kokoaa yhteen paikallisia sidosryhmiä eri poliittisista instituutioista. Se tarjoaa turvallisen tilan avoimelle vuoropuhelulle riskialttiissa tilanteessa, jossa tällaiset keskustelut usein hiljennetään.

Tekemällä yhteistyötä yli poliittisten jakolinjojen, rakentamalla luottamusta ja pohtimalla yhdessä Myanmarin tulevaisuutta foorumi auttaa pitämään Myanmarin demokraattisen kulttuurin elossa. Sen avulla maan poliittiset toimijat voivat jatkaa työskentelyä kohti uutta demokraattista siirtymävaihetta. Demo Finland ja NIMD ovat toiveikkaita, että kun se aika koittaa, ohjelma on edistänyt maan demokraattisten johtajien yhteistyökykyä ja avointa ajattelutapaa.

Osallistujien näkökulmia

Aloitteen todellinen vahvuus on osallistujissa. Monet heistä ovat löytäneet dialogiprosessista uuden tarkoituksen sekä kestävyyttä kohdata maata ravistelevat konfliktit. Etnisen poliittisen puolueen varapuheenjohtajalle ja edellisen parlamentin jäsenelle dialogilla on ollut syvä vaikutus:

”Poliittisen tilan voimakkaan tukahduttamisen vuoksi kaikki poliitikot jäivät pois poliittisesta keskustelusta ja dialogista”, hän pohtii. ”Ohjelman järjestämissä tapaamisissa tunnen saaneeni voimaa ja poliittista energiaa jatkaa työtäni kansani hyväksi. Arvostan ohjelman puolueetonta roolia vuoropuhelun fasilitoinnissa ja katson sen olevan hyvin tehokasta maan kamppailuissa demokratian puolesta.”

Dialogifoorumi auttaa pitämään Myanmarin demokraattisen kulttuurin elossa.

Myös nuorisojohtajat löytävät uutta toivoa näistä tapaamisista. Erään etnisen poliittisen puolueen sihteeri, joka on osallistunut lukuisiin dialogeihin, on samaa mieltä:

”Olen osallistunut moniin dialogitapaamisiin sekä kansallisella että alemmalla tasolla, mutta en ole koskaan ollut tyytyväinen prosessiin, koska useimmissa kokouksissa ei pidetä kiinni siitä, mitä on luvattu. Tämä ohjelma on erilainen; näen, että NIMD:n fasilitaattorit pitävät sanansa, ja sitä arvostan suuresti.”

Tuloksia ja vaikuttavuutta

Vaikka keskustelujen yksityiskohdat ovat edelleen arkaluonteisia Myanmarin riskialttiin tilanteen vuoksi, dialogit ovat tärkeä väline yhteistyön ja yhteisymmärryksen edistämiseksi monikansallisessa maassa, jossa vastakkainasettelu on voimakasta. Osallistujat ovat raportoineet näkökulman muuttumisesta ja vuoropuhelun arvon ymmärtämisen syvenemisestä.

Pitkän uran tehnyt poliittinen neuvonantaja kertoi alkuperäisestä varautuneisuudestaan ja myöhemmästä mielenmuutoksestaan:

”Olin dialogiprosessin alussa hieman huolissani siitä, miten asiat toimisivat, varsinkin kun kaikilla mukana olevilla ryhmillä on erilaisia poliittisia intressejä. Nyt olen oppinut, että vuoropuhelua ei pidä pelätä. Niin kauan kuin sydämemme on ihmisten puolella, ei ole mitään, mistä emme voisi keskustella. Ja erityisesti hyvin poliittisesti herkässä tilanteessa konsensusta on kunnioitettava.”

Tästä avoimen keskustelun ja keskinäisen kunnioituksen hengestä puhuu myös etnisen järjestön johtaja :

”Olen oppinut dialogin myötä, että emme voi tehdä päätöksiä valtiomme asioista vain kuuntelemalla tarinoiden yhtä puolta”, hän selittää. ”Rohkeus kuunnella myös tarinoiden toista puolta on tärkeää osallistavan päätöksenteon ja edustuksen kannalta. Lisää dialogia tarvitaan koko maassa, ja mukaan vielä useampia keskeisiä sidosryhmiä, jotta Myanmarin epäkohtiin voidaan puuttua.”

Dialogin edistäminen ruohonjuuritasolla on tärkeämpää kuin koskaan.

Jatkamalla ohjelman pitkää dialogin perinnettä Myanmarissa Demo Finland ja NIMD toivovat, että sillä voidaan luoda pohja avoimuudelle, kunnioitukselle ja yhteistyölle poliittisessa ympäristössä, jota usein varjostavat konfliktit ja erimielisyydet. Tämä yhteistyön kulttuuri on Myanmarin rauhanomaisen ja demokraattisen tulevaisuuden kulmakivi.

Haasteita matkalla kohti rauhaa

Hyvistä tuloksista huolimatta Myanmarissa toimiminen on täynnä haasteita. Osallistujat ovat hyvin tietoisia siihen liittyvistä riskeistä – sekä henkilökohtaisista että poliittisista – mutta he ovat päättäväisiä.

”Joka kerta, kun lähden dialogitapaamisesta, mietin, kuka saattaa katsella tai kyseenalaistaa motiivini”, eräs osallistuja kertoo. ”Mutta tulen aina takaisin, koska uskon, että nämä keskustelut ovat ainoa tapa saavuttaa kestävä rauha.”

Myanmarin poliittisen myllerryksen jatkuessa dialogin edistäminen ruohonjuuritasolla on tärkeämpää kuin koskaan. Demo Finlandin ja NIMD:n työ sekä näihin dialogeihin osallistuvien rohkeus näyttävät tietä kohti osallistavampaa ja demokraattisempaa tulevaisuutta. Keskusteluissa ei ole kyse vain epäkohtiin puuttumisesta, vaan luottamuksen ja ymmärryksen rakentamisesta, joka on rauhan perusta.

Kansainvälisen yhteisön on tuettava näitä ponnisteluja ja varmistettava, että Myanmarin rauhaa tavoittelevien ääni kuullaan, sitä suojellaan ja vahvistetaan.

Artikkeli on julkaistu myös NIMD:n verkkosivuilla.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.