Tunisiassa vietettiin 14. tammikuuta entisen diktaattorin, presidentti Ben Alin, vallasta syrjäyttämisen vuosipäivää. Maa on vuosi arabikevään aloittaneen vallankumouksen jälkeen päässyt pitkälle demokratisoitumisprosessissaan. Tunisian poliittinen elämä on aktiivista, ja maahan on perustettu kymmeniä poliittisia puolueita ja satoja kansalaisjärjestöjä. Tunisiassa järjestettiin myös varsin onnistuneet perustuslakia säätävän kokouksen vaalit viime syksynä. Silti moni kansalainen on turhautunut demokratisoitumisprosessin hitauteen. Erityisesti nuoret kokevat tulleensa unohdetuiksi. Paikallisesta pyynnöstä Demo on aloittanut ohjelman, jonka tarkoitus on vahvistaa nimenomaan nuorten ääntä politiikassa.
Vaikka tunisialaiset nuoret olivat kantava voima Ben Alin hallinnon kaataneessa vallankumouksessa, ovat he sittemmin olleet huolestuttavan pienessä roolissa maan politiikassa. Tunisialaiset nuoret ovat poliittisesti aktiivisia, mutta puoluepolitiikan sijasta nuoret haluavat mieluummin vaikuttaa kaduilla, mielenosoituksissa ja sosiaalisessa mediassa. Tämä on osittain nuorten oma valinta, sillä useat heistä vierastavat puoluepolitiikkaa sen huonon maineen vuoksi. Toisaalta myös puolueet ovat unohtaneet nuoret, ja valitettavasti monet puolueet tekevät aivan liian vähän aktivoidakseen nuoria. Kun lähes 70 prosenttia tunisialaisista on alle 35-vuotiaita, olisi maan demokratian kannalta ratkaisevan tärkeää saada nuoret mukaan järjestäytyneeseen politiikkaan.
Vuosikymmenien diktatuurin jälkeen tunisialaiset nuoret ovat poliittisesti kokemattomia ja heiltä puuttuvat keinot ajaa nuorille tärkeitä asioita. Maan poliittinen eliitti koostuu pääasiassa jo keski-iän ylittäneistä miehistä, eikä nuorilla ole juurikaan mahdollisuuksia murtaa tätä vanhemman sukupolven hegemoniaa. Vaikka monet nuoret ovat kiinnostuneita politiikasta ja heillä on halu vaikuttaa maansa demokratian tulevaisuuteen, niin mahdollisuudet vaikuttamiseen ovat taitojen ja väylien puutteessa rajalliset.
Korjatakseen nuorten haastavaa tilannetta, Demo on mukana neljän järjestön yhteishankkeessa. Yhdessä tunisialaisen Centre des Etudes Méditerranéennes et Internationales (CEMI), Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) ja Bulgarian School of Politics (BsoP) -järjestöjen kanssa Demo on perustanut tunisialaisille nuorisopoliitikoille ja poliittisesti aktiivisille kansalaisyhteiskunnan vaikuttajille suunnatun politiikkakoulun (École d’études politiques en Tunisie).
Politiikkakoulun päämäärä on koota yhteen nuoria eri poliittisista puolueista ja tarjota heille välineitä strategiseen poliittiseen ajatteluun. Tavoitteena on lisätä poliittisesti aktiivisten nuorten valmiuksia ja kykyä ymmärtää paremmin politiikkaa ja monipuoluejärjestelmää sekä kykyä toimia yhdessä, myös yli puoluerajojen. Tavoitteena on myös tarjota sekä tunisialaisille että eurooppalaisille nuorisopoliitikoille mahdollisuuksia molemminpuoliseen oppimiseen ja kokemustenvaihtoon.
Demo ja muut hankkeessa mukana olevat järjestöt keskustelivat politiikkakoulusta tunisialaisten puolueiden kanssa 15–16. tammikuuta Tunisissa järjestetyssä ohjelman avajaisseminaarissa. Paikalla oli edustajia maan kahdeksasta suurimmasta puolueesta. Ruotsalaisen kansanpuolueen nuorisojärjestön Svensk Ungdomin varapuheenjohtaja Sandra Grindgärds edusti tilaisuudessa suomalaisia poliittisia nuorisojärjestöjä, joilla tulee Demon nuorisopoliittisen yhteistyöryhmän (NYT-työryhmä) kautta olemaan aktiivinen rooli Tunisian hankkeessa.
Tunisialaisten puolueiden vastaanotto oli innostunut ja puolueiden edustajat toivoivat politiikkakoulun ensimmäisen vuosikurssin käynnistyvän mahdollisimman pian. Tavoitteena on, että ensimmäiset kurssilaiset valitaan helmikuun aikana, jotta ensimmäinen kurssi voisi käynnistyä jo maaliskuussa.
Lue lisää Tunisian tilanteesta: From revolution to reform: great expectations in Tunisia.