Tansaniassa poliittinen osallistuminen on perinteisesti ollut hyvin sukupuolittunutta, eikä naisten ole ollut helppoa saada ääntään kuuluviin. Silti niin Tansaniassa kuin monessa muussakin Afrikan valtiossa naiset ovat raivanneet tiensä myös politiikan johtopaikoille, tai ainakin sen tuntumaan.
Vielä on liian aikaista puhua mistään naisten radikaalista poliittisesta emansipaatiosta, vaikka etenkin Liberian Ellen Johnson Sirleafin ja Malawin Joyce Bandan nousu maidensa ensimmäisiksi naispresidenteiksi todistaa, ettei “lasikaton” läpäiseminen ole mahdotonta. Myös Afrikan unioni valitsi heinäkuussa ensimmäisen naisjohtajansa, eteläafrikkalaisen Nkosazana Dlamini-Zuman.
Naisia politiikan johtopaikoilla
Samanaikaisesti Ruandan parlamentissa noin puolet jäsenistä on naisia ja myös täällä Tansaniassa naisten osallistuminen on vahvempaa kuin koskaan ennen. Tansanian parlamentin jäsenistä on tällä hetkellä hieman yli kolmasosa naisia, tosin suureksi osaksi kiintiöpaikkojen ansiosta. Naisia on kuitenkin myös ministereinä ja parlamentin puhemiehenä toimii Anne Makinda.
Alkuviikosta lehdistö kohisi, kun Mary Nagu kukisti viikonloppuna valtapuolue CCM:n sisäisessä komissiovaalissa ex-pääministeri Frederick Sumayen, jonka poliittinen ura on nyt yllättäen vaakalaudalla. Nagu julisti tulosten selvittyä tämän olevan kaikkien Tansanian naisten voitto.
Tavallisen tansanialaisnaisen vaikutusmahdollisuudet heikot
Naisten asemaa politiikassa ei pidä kuitenkaan tulkita pelkästään eliittihahmojen menestyksen perusteella, vaikkei heidän esimerkkinsä voimaa saa vähätellä. Vielä olennaisempaa nimittäin on se, millä tavoin aivan tavalliset tansanialaiset naiset pystyvät vaikuttamaan elinoloihinsa perheensä ja yhteisönsä tasolla.
Myönteisistä edistysaskelista huolimatta naiset saavat samasta työstä vain 63 prosenttia miesten ansaitsemasta palkasta ja kolmasosa tansanialaisista naisista kertoo joutuneensa perheväkivallan uhriksi. Varsinkin toisen asteen koulutuksessa tyttöjen osallistuminen on selvästi alhaisempaa kuin poikien. Tämänkaltaiset rakenteelliset tekijät siis yhä haittaavat naisten vaikuttamismahdollisuuksia selvästi. Siksi paikallispolitiikassa naisilla on vain noin 10 prosenttia kaikista paikoista.
Miesnäkökulmaa naispoliitikkojen nousuun
Pohdiskelin eilisiltana kysymystä naispoliitikkojen uskottavuudesta tansanialaisten miesten silmissä ja tulin siihen lopputulokseen, että vastaus löytyy vain kysymällä miehiltä itseltään. Kävelin läheiselle taksikuskien taukopaikalle ja istuin juomaan kahvia. “Ovatko Tansanian naiset teidän mielestänne valmiita politiikan johtopaikoille”, kysyin. “Eivät taida olla”, vastasi viisikymppinen taksimies ja jatkoi yllättäen, “koska täällä jokaisen menestyneen naispoliitikon takana on rikas ja korruptoitunut miespoliitikko.” Muut kuskit nyökyttelivät vieressä.
Taksimiehen näkemys on siinä mielessä relevantti, että naisten tie johtopaikoille on vielä niin kivinen, että he joutuvat omienkin sanojensa mukaan tekemään paljon kompromisseja ja turvautumaan vaikutusvaltaisempien tukijoiden apuun. Mutta hyvin harva miespoliitikkokaan on toisaalta noussut johtoasemaan ilman puoluetovereidensa tukea. Miksei miehiä siis vähätellä samalla tavalla?
Voimaantumista vahvojen esimerkkien avulla
Yksilön voimaantuminen tapahtuu tietoisuuden vahvistumisen, lujan itseluottamuksen ja yhteiseen asiaan uskomisen avulla. Nämä ovat aivan keskeisiä haasteita tansanialaisten naisten arjessa, sillä jatkuvan vähättelyn, alhaisen koulutustason ja kodin sisäisten velvollisuuksien keskellä vain kaikkein vahvimmat naiset ovat voineet saada äänensä kuuluviin.
Demo Finland tukee Tansaniassa naisten poliittista osallistumista, jotta positiivisten esimerkkien kautta myös tavalliset naiset rohkaistuisivat puhumaan omien asioidensa puolesta. Piirikuntatason demokratiakoulutuksissa kaikenikäiset naiset vahvistavat omaa osaamistaan, jonka tuoman itsevarmuuden avulla he ovat uskaltaneet haastaa miespuolisia vastustajia myös vaaleissa. Muutos tulee tuskin olemaan nopeaa, mutta se on alkanut ja eri puolilla Afrikkaa naiset ottavat jo johtopaikkoja haltuunsa.
Kuvat ovat Demo Finlandin tukeman Women’s Cross-Party Platformin (T-WCP) avajaisista.