Kehitysministeri Pekka Haavisto ei päästänyt nuoria panelisteja helpolla Allianssin ja Demon järjestämässä kehityspoliittisessa iltapäivässä perjantaina 5.9. Panelistit saivat muun muassa kertoa mielipiteensä siitä kenen tehtävä maailman pelastaminen on. Vastausten mukaan nuorta sukupolvea ja kansalaisyhteiskuntaa tarvitaan, mutta lopullinen vastuu on kuitenkin aina valtioilla.
Allianssin kv-politiikan jaoston Maria Feodorowin, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja Maria Ohisalon, Suomen YK-nuorten puheenjohtaja Pinja Parkkosen ja RKP-nuorten liittohallituksen jäsen Henrik Wickströmin mukaan omakohtainen kosketus kehitys- ja globaaliasioihin on paras kimmoke aktiiviseen osallistumiseen. Malli-YK nostettiin esiin yhtenä hyvänä esimerkkinä.
Panelisteja huolestutti maailmanlaajuinen nuoria koskettava mahdollisuuksien puute, mikä ennestään eriarvoistaa nuoria. Samalla sosiaaliset etäisyydet kasvavat ja esimerkiksi rasismia ei ole Suomessakaan onnistuttu kitkemään. Osuvasti kysyttiinkin ovatko epätasa-arvoiset mahdollisuudet johtaneet jo siihen, että toisten ongelmia ei ymmärretä?
Tulevalle vuoden 2015 jälkeiselle kehitysagendalle panelistit halusivat nostaa erityisesti tasa-arvon, jokaisen mahdollisuuden toteuttaa itseään sekä tavoitteiden universaalisuuden. Tasa-arvosta puhuttaessa kehitysministeri Haavisto totesi, että naisten ja tyttöjen asema on parantunut merkittävästi, mutta ihmetteli samaan hengenvetoon miksi ”makrot ovat miesten asioita kun taas mikrot ovat varattu naisille”. Esimerkkinä tästä hän mainitsi monessa kehittyvässä maassa suositut naisten mikrolainat.
Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen kertoi yleisölle siitä miten kehitysasiat näkyvät suomalaisessa politiikassa. Hänen mukaansa eduskunnassa käytävä keskustelu kehityspolitiikasta on yhä paljon vanhojen ja väärien mielikuvien hallitsemaa. Mahdollisuus päästä näkemään kehitysyhteistyön tuloksia käytännössä kääntää monen siihen ennalta kielteisesti suhtautuvan pään, totesi Grahn-Laasonen.
Hänen mielestään myös kansanedustajien kansainvälisessä osaamisessa olisi paljon kehitettävää ja pitikin myönteisenä nuorten kansanedustajien verkostojen ajatustenvaihtoa muiden maiden nuorten poliitikkojen kanssa. Nuorelle sukupolvelle Grahn-Laasosella oli selkeä viesti: nuorten tehtävä on huolehtia siitä, että Suomi avautuu ja on aktiivinen maailmalla.
Katso alta tai tästä linkistä Storify-kooste tapahtumasta!