Hyppää sisältöön

Kumppanijärjestöjen henkilökuntaa ja vapaaehtoisia koulutettiin Mansassa lokakuussa 2020.

Demo Finland aloittaa Sambiassa uuden hankkeen vammaisten ihmisten poliittisen osallistumisen tukemiseksi

Demo Finland on kumppaninsa Zambia National Women’s Lobbyn kanssa tukenut naisten poliittista osallistumista paikallistasolla Sambiassa vuodesta 2013 alkaen. Tänä syksynä yhteistyö laajenee, kun järjestöt aloittavat uuden hankkeen vammaisten ihmisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseksi. Kolmantena kumppanina uudessa hankkeessa on sambialainen Disability Rights Watch

Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa monipuoluejärjestelmän inklusiivisuutta ja erityisesti vammaisten tasavertaisia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia politiikassa. Hanke lisää puolueiden jäsenten ymmärrystä vammaisten ihmisten poliittisen osallistumisen merkityksestä ja haasteista sekä tukee puolueita muun muassa siinä, että vammaisnäkökulma olisi paremmin huomioitu niiden strategioissa ja politiikkalinjauksissa. Lisäksi tuetaan eri puolueita edustavien vammaisten ihmisten verkostoitumista ja yhteistyötä, jotta he pystyvät tehokkaammin edistämään vammaisten ihmisten oikeuksia. Hankkeen tähtäimessä on muun muassa vuoden 2021 yleisvaalit. Yksi hankkeen koulutusohjelmista vahvistaa erityisesti vammaisten ihmisten osallistumista vaaleihin. 

WHO:n arvion mukaan Sambiassa on noin 2 miljoonaa vammaista henkilöä. Sambia on ratifioinut YK:n sopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista ja edistänyt sen pohjalta lainsäädäntöä. Vammaiset ovat silti osittain syrjitty ja politiikassa näkymätön ryhmä. Yhtenä syynä on ollut se, että puolueilla ei ole ollut riittävää tahtoa ja osaamista tukea vammaisten osallistumista ja osallisuuden parempaa toteutumista omassa toiminnassaan. 

Ennen toiminnan varsinaista aloittamista hankkeessa on syksyn aikana kartoitettu puolueiden lähtötasoa vammaisten ihmisten osallisuuden suhteen sekä koulutettu hanketta toteuttavien järjestöjen henkilökuntaa sekä vapaaehtoisia vammais- ja tasa-arvonäkökulman huomioimisesta. Hankkeen lanseeraustilaisuus on Lusakassa 5.11., ja loppuvuodesta järjestetään yhdeksälle puolueelle koulutuksia vammaisten ihmisten osallisuudesta. 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.