Kun vuodesta 1981 Egyptiä hallinnut Hosni Mubarak syrjäytettiin reilu vuosi sitten, olivat naiset miesten kanssa Tahrir -aukion eturintamassa. Mediassa on sittemmin korostettu nuorten koulutettujen naisten roolia viestinkantajina sosiaalisessa mediassa, mutta vähintään yhtä olennaista on se, että he olivat tasavertaisina kaduilla ja tapahtumien keskipisteessä vaatimassa muutosta.
Egypti on edennyt suuria askeleita kohti demokratiaa vaikka yhteiskunnan tilanne onkin horjuva. Näitä uudistuksia ovat olleet tekemässä kuitenkin lähes yksinomaan miehet. Päättävissä elimissä ja maan johtoa pitäneessä sotilashallinnossa ei ole ollut tilaa naisille. Näyttää jopa siltä, että yhteiskunnallinen muutos on kääntynyt naisia vastaan. Poliittisesti aktiivisesti naiset ovat joutuneet väkivallan ja seksuaalisen häirinnän kohteiksi. Mielenosoituksiin osallistuneita naisia on pakotettu neitsyystesteihin.
Egyptin naiset eivät kuitenkaan halua takaisin alisteiseen asemaan, jossa he ovat patriarkaalisessa yhteiskunnassa aina olleet. He ovat ryhtyneet vaatimaan poliittisia oikeuksia ja kritisoineet vahvasti sotilashallintoa. Esimerkkinä vahvan naisliikkeen syntymisestä olivat viime joulukuun mielenosoitukset, joissa tuhannet naiset, poliittiseen suuntaukseen tai uskontoon katsomatta, yhdistivät voimansa ja marssivat taas tapahtumien keskiöön, valtavan symbolisen merkityksen saaneelle Tahririn aukiolle Kairon keskustassa.
Vallankumouksen eturintamasta parlamentin varjoon
Talven aikana järjestetyt vaalit olivat äärimmäinen osoitus Egyptin miesvaltaisesta kulttuurista. Parlamentin 498 paikasta naiset saivat vain 12. Egypti on suurin arabimaa ja sen rooli suunnannäyttäjänä koko alueen kehitykselle on erittäin tärkeä. Vaikka naiset ovat nyt pahasti aliedustettuina politiikassa, antaa demokraattinen kehitys kuitenkin toivoa tulevasta. Jos pelkokuvat äärikonservatiivisesta islamilaiseen lakiin perustuvasta hallinnosta eivät toteudu, on naisilla mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan sen täysivertaisina jäseninä ja samalla valmistautua tulevien vuosien vaaleihin.
Egyptin naiset ovat avainasemassa muutoksen aikaansaamisessa. Tasa-arvon toteutumista voidaan kuitenkin tukea, ja siihen myös Suomi on sitoutunut vahvasti. Viime vuoden lopulla Pohjois-Afrikassa vieraillut ulkoministeri Erkki Tuomioja korosti naisten roolin tärkeyttä Egyptin demokratian ja rauhan takaajina. Tuomiojan mukaan “naisten osallistuminen yhteiskunnan toimintaan on ainoa tapa demokratian tehokkaaksi kehittämiseksi ja toisaalta myös talouden kasvun nopeuttamiseksi”. Sitoutumisesta naisten aseman parantamiseen kertoo myös uuden kehityspoliittisen ohjelman demokratia- ja tasa-arvopainotukset.
Vertaistukea ja naisten voimaannuttamista
Myös Demo on mukana Egyptin demokratiatalkoissa naisten aseman vahvistamiseksi. Demo on käynnistänyt dialogihankkeen egyptiläisten naispoliitikkojen kanssa paikallisen Resources for Development Center (RDC) -kumppanijärjestön kanssa. Yhteistyö on osa Suomen Kairon suurlähetystön paikallisen yhteistyön määrärahoilla tuettavaa vuoden pituista hanketta. Egyptian women engage actively for democracy & reform -nimisen projektin tavoitteena on vahvistaa erityisesti nuorten, alle 30-vuotiaiden naisten roolia maan demokratisoitumisprosessissa.
Ohjelman keskiössä on koulutustoiminta, jonka avulla vahvistetaan ensin 60 ydintoimijan tietotaitoa demokratiasta ja vaikuttamistyöstä. Koulutettavien naisaktivistien joukko valitaan avoimen hakuprosessin kautta, joka on suunnattu sekä puoluetoimijoille että kansalaisjärjestöjen aktiiveille. Tämä ydinryhmä levittää oppimaansa edelleen omissa yhteisöissään Kairon, Alexandrian and Sharqia’n köyhimmillä alueilla, samalla tuoden alueiden aktiivisia naisia yhteen. Tasa-arvo politiikassa on yhtä lailla miehiä koskettava asia: paikallistasolla järjestetään myös keskustelufoorumeita, joissa miehet ja naiset pohtivat tasa-arvon tilaa yhdessä.
Demon rooli hankkeessa on järjestää kansainvälinen kokemustenvaihto suomalaisten ja egyptiläisten naispoliitikkojen välillä verkossa toteutettavien “dialogikahviloiden” avulla. Verkossa käytävä vuoropuhelu käsittelee naisliikkeen ja tasa-arvotyön haasteita, sekä niiden mahdollisuuksia niin Egyptissä kuin Suomessa. Suomalaisten naisjärjestöjen edustajista koostuva Demon Gender-työryhmä on avainroolissa yhteistyön suunnittelussa ja toteutuksessa. Demo tarjoaa myös vertaistukea oppimateriaalien suunnittelussa sekä naisten poliittista osallistumista käsittelevän tutkimuksen toteutuksessa.
“Naisten poliittinen voimaannuttaminen on demokratiatyömme kivijalka, ja ehdoton edellytys demokraattisen ja rauhanomaisen yhteiskunnan rakentamiselle Egyptissä. Tässä suhteessa olemmekin hyvin tyytyväisiä voidessamme rakentaa tiivistä yhteistyötä Demon ja suomalaisten puolueiden kanssa. Toiveenamme on, että naisjohtajamme pääsisivät ohjelman puitteissa tutustumaan suomalaisten kollegoidensa kokemuksiin ja oppimaan niistä”, kiteyttää RDC- järjestön toiminnanjohtaja Hany Ibrahim.