Maailma kylässä -festivaali vietettiin auringonpaisteessa 26. – 27.5. Helsingin Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa. Demo toi yli 100 000 vierasta vetäneelle festivaalille Demokratiateltan puolueiden ja yleisön kohtaamispaikaksi nyt neljättä kertaa. Demokratiateltan lisäksi Demo kutsui festivaalille aktivisti-bloggari Yassine Ayarin Tunisiasta ja oli mukana tuottamassa kiitosta kerännyttä House of Democracy -äänestyspistettä.
House of Democracy antoi konkreettisen kokemuksen epärehellisistä vaaleista
Demon, Kepan ja taitelija Jani Leinosen yhdessä suunnittelema House of Democracy oli yksi festivaalin vetonauloista ja ylitti myös mediakynnyksen. Näyttelijöiden luomat skenaariot epärehellisestä äänestystilanteesta ihmetyttivät, ihastuttivat ja välillä myös suututtivat – varsinkin silloin kun vierailta evättiin oikeus äänestää mitä erilaisin, mutta todellisissa vaaleissa käytetyin kriteerein.
House of Democracy antoi pilke silmäkulmassa osoituksen siitä, että demokratia ei ole itsestäänselvyys. Myöskään pelkät vaalit eivät takaa demokratiaa, sillä suurinta osaa maailman vaaleista ei voida pitää täysin avoimina ja rehellisinä. Kävijöille tarjottu omakohtainen kokemus herätti vilkasta keskustelua ja antoi näkökulmaa maailman demokratiatilanteeseen.
Tutustu House of Democracyyn tarkemmin linkin takaa löytyvästä videosta.
Yassine Ayari keskusteli nuorten osallistumisesta politiikkaan
Demon vieraaksi Tunisiasta saapunut kansalaisaktivisti ja bloggari Yassine Ayari osallistui festivaaleilla kolmeen asiaohjelmanumeroon. Heti festivaalin avanneessa, Kehys ry:n kanssa yhteistyössä järjestetyssä, keskustelussa sanavalmis Ayari haastoi ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja MEP Sampo Terhon pohtimaan Tunisian ja muiden arabimaiden todellisia ongelmia vallankumousten jälkeen. Ayari ihmetteli muun muassa sitä miksi Euroopassa tunnutaan olevan huolestuneita vain salafistien aiheuttamasta epävarmuudesta, kun Pohjois-Afrikan maat kärsivät valtavista sosio-ekonomisista ongelmista.
Toimittaja Annika Damströmin vetämä keskustelu on katsottavissa täällä.
Lauantai-iltapäivänä YK-liiton ja Demon järjestämässä paneelissa Ayari pohti yhdessä UNDP:n Oslo Governance Centerin johtaja Heba El-Kholyn ja kansanedustaja Annika Saarikon kanssa nuorten roolia yhteiskunnallisina toimijoina. Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että tällä hetkellä nuoret tuntuvat valitsevan kansalaisvaikuttamisen väyliksi muita tahoja kuin poliittisia puolueita.
Sunnuntaina Ayari otti osaa Demon järjestämään paneeliin, jossa pohdittiin nuorten asemaa arabimaiden vallankumouksissa. Keskustelijat olivat samaa mieltä siitä, että vallankumouksilla on tapana “syödä lapsensa”, sillä poliittinen eliitti ei ole valmis vallankumouksellisten ideoille ja toisaalta keskittyy pönkittämään omaa asemaansa. Panelistit löysivät myös paljon yhteisiä tekijöitä Tunisian ja Suomen väliltä pohdittaessa nuorten haluttomuutta olla aktiivisina toimijoina puoluepolitiikassa. Ayari kuitenkin myös totesi saaneensa rohkaisevaa esimerkkiä Suomessa, jossa vanhemmat sukupolvet ovat huomattavasti myötämielisempiä nuorempiaan kohtaan kuin Tunisiassa, ja jopa asettuvat avoimesti näiden taakse.
Annika Damströmin juontamaan keskusteluun osallistuivat Ayarin lisäksi kansanedustajat Tom Packalén, Eila Tiainen ja Jani Toivola, kaupunginvaltuutettu Nils Torvalds sekä kristillisdemokraattisten nuorten puheenjohtaja Aki Ruotsala.
Demokratiaklinikalla parannettiin demokratiaa
Demon omassa Demokratiateltassa toimi tämän vuoden festivaalilla Demokratiaklinikka. Siinä missä House of Democracy osoitti, että demokratia ei toteudu aina ja kaikkialla kuten olemme Suomessa tottuneet, niin Demokratiaklinikalla poliitikot ja yleisö miettivät keinoja kansanvallan tukemiseen. Klinikka toimi hyvänä kohtauspaikkana yleisölle ja kaikkien eduskuntapuolueiden eturivin poliitikoille. Lisäksi jokaisella Demon jäsenpuolueella oli oma pisteensä, jossa ne pääsivät esittelemään demokratiatyötään ja muuta toimintaansa.
Lisää festivaalitunnelmia löydät Facebookista.
Yassine Ayarin englanninkielinen blogikirjoitus vierailustaan.
Helsingin Sanomien artikkeli House of Democracysta.