Demokratiaa ei synny itsekseen vaan sitä on rakennettava. Sen lisäksi demokratiaa on vaalittava ja kehitettävä. ”Kerran demokratia, aina demokratia” –ajatukseen uinumiseen ei saa vaipua. Se voisi pidemmällä tähtäimellä olla kohtalokasta mille tahansa demokratialle.
Sanan-, mielipiteen ja uskonnonvapaus on demokratian ehdoton perusta ja sen tärkein kulmakivi. Ilman laajaa sananvapautta ja siihen läheisesti liittyvää mielipiteen- ja uskonnonvapautta demokratiaa ei voi syntyä eikä se voi kehittyä eikä kestää. Rakentavaan ilmaisuun on kaikkien hyvä pyrkiä. Sananvapauden käyttäminen, omien mielipiteiden tai uskonkäsitysten ilmaiseminen voi kuitenkin aiheuttaa toisille mielipahaa ja loukkaantumista vaikka kuinka huomaavaisesti asioita yrittäisi esittää. Kaikkien mielipiteet tai sanomiset eivät tunnu mukavilta. Päinvastoin, välillä ne voivat tuntua hyvinkin ikäviltä ja loukkaavilta, mutta sitä täytyy oppia sietämään ja kestämään. Se on osa demokratiaa.
Jokaisella ihmisellä on jakamaton ihmisarvo. Jokainen ihminen on ainutkertaisen arvokas. Nämä ovat tosiasioita ja niitä tulisi kunnioittaa kaikkialla maailmassa. Demokraattisissa sivistysvaltioissa ihmisarvon kunnioituksen tulisi näkyä erityisen selvästi, sillä se on perusarvoja ymmärtävän, sivistyneen, kestävän demokratian keskeinen rakennuspilari.
Ihmisillä on hyvin erilaisia näkemyksiä, kokemuksia ja tulkintoja asioista. Esitystyylit ja painotukset vaihtelevat. Sanojen merkitys voi avautua eri ihmisille eri lailla. Toisen puhe tai kirjoitus voidaan helposti ymmärtää tai tulkita toisin kuin se on tarkoitettu – joko tahattomasti tai tahallaan. Myös se, mikä koetaan loukkaavana tai turvallisena, voi vaihdella. Keskusteluympäristössä ja -ilmapiirissä on usein toivomisen varaa.
Todellista demokratiaa rakennetaan ja kehitetään dialogeissa – kuuntelemalla, katsomalla, keskustelemalla, toinen toisista oppimalla, ymmärrystä lisäämällä ja yhteiseen hyvään demokraattisesti pyrkimällä. Se voi merkitä myös omalle epämukavuusalueelle menemistä ja siihenkin rohkaisen. Demokratioita ei olisi koskaan rakennettu eikä niitä edelleenkään rakennettaisi, jos toimijat olisivat jääneet tai jäisivät vain omalle mukavuusalueelleen odottaen omasta mielestään sopivaa keskusteluympäristöä tai -ilmapiiriä. Osallistumalla, kohtaamalla ja dialogilla voidaan mielipide-eroista huolimatta lisätä ymmärrystä, oppia ja löytää keinoja haasteiden taklaamiseen ja demokratian rakentamiseen.
Koulutus on ollut ja tulee jatkossakin olemaan yksi demokratiaan ja sen kehittämiseen pyrkivän yhteiskunnan välttämättömistä elementeistä. Sekä tyttöjen että poikien, naisten ja miesten tulee saada laadukasta koulutusta ja demokratiakasvatusta. Olipa lähtötilanne mikä tahansa, molempien sukupuolten panosta tarvitaan. Erityisesti kehittyvissä maissa, kehittyvissä demokratioissa tyttöjen ja naisten koulutus- ja osallistumismahdollisuuksien parantamisella on suuri merkitys. Se on välttämättömyys.
Vapaata tiedonkulkua ja mediaa, joka antaa tilaa ja välittää laajalti erilaisia näkökulmia kansalaisten käyttöön ja päätöksen teon tueksi, tarvitaan kipeästi. Onkohan liikaa toivottu, että media oikeasti osallistuisi laaja-alaisesti hyvinvointivaltioiden ja demokratian rakentamiseen? Samoin jokaisen meistä on omalta osaltamme pyrittävä toimimaan vastuullisesti ja harkitsevan rakentavasti eri mediakanavissa.
Tulisiko meidän pohtia hetki demokratian syvimpiä arvoja, antaa oikeasti tilaa erilaisille mielipiteille ja näkemyksille? Mielestäni se on välttämätöntä. Varsinkin jos ja kun aiomme tukea demokratiaa maissa, joissa demokratiakehitys on vasta alkutaipaleella.
Hyvää demokratiakevättä kaikille!
Sari Tanus
Kristillisdemokraatit
Kansanedustaja
Demon 1. varapuheenjohtaja
*Demo julkaisee sivuillaan säännöllisesti yhden jäsenpuolueensa edustajan kolumnin. Kolumnissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta Demon näkemyksiä.