Hyppää sisältöön

Etelä-Aasian poliittisten puolueiden nuorisosiivet sopivat yhteistyönsä lujittamisesta

Nepalilaiset ja Sri Lankalaiset nuoret poliitikot sopivat yhdessä 28. huhtikuuta nuorten poliitikkojen alueellisen yhteistyön tiivistämisestä yli maa- ja puoluerajojen. Yhteistyömekanismin nimeksi sovittiin Etelä-Aasian Nuorten Politikkojen Foorumi tai SAY-PPL lyhenteenä englanninkielisestä nimestä South Asian Youth Politicians’ Platform.

“SAY-PPL tulee aluksi toimimaan vapaamuotoisena verkostona, joka nostaa esiin ja käsittelee yhteisiä huolen- ja kiinnostuksenaiheita maa- ja puoluerajojen yli” selvensi Arun Deo Joshi, Sri Lankassa vierailleen nepalilaisdelegaation ja Nepal National Youth Federation-järjestön edustaja, CPN (United)-puolueen nuorisosiivestä.

Yhteisiksi teemoiksi sovittiin perustamiskokouksen yhteydessä yksimielisesti ainakin ilmaisen ja tasa-arvoisen opetusen oikeuden puolesta työskentely, osallistava demokratia sekä naisten ja nuorten aseman parantaminen politiikassa ja Etelä-Aasian yhteiskunnissa yleisesti. Lisäksi SAY-PPL haluaa kiinnittää huomionsa imperialismin ja korruption negatiivisiin vaikutuksiin alueen maissa.

SAY-PPL-foorumiin tullaan kutsumaan mukaan kaikki toiminnasta kiinnostuneet Etelä-Aasian poliittisten liikkeiden ja puolueiden nuoriso- ja opiskelijasiivet. Aluksi foorumi tulee toimimaan vapaamuotoisena verkostona. “Ajatuksena on voida tavata kasvotusten ainakin kerran, pari vuodessa jollain kokoonpanolla, mutta tulemme myös perustamaan facebook-ryhmän ja sähköpostilistan, jotta toimintamme ei ole kiinni rahoituksen hankkimisesta tai ainakaan kaadu jos emme pysty tapaamaan” Joshi jatkoi. “Nyt foorumi on perustettu, mutta haasteena on lujittaa yhteistyö ja tukea toisiamme tarpeen tullen; tämä on vain yhteistyömme alkupiste” lisäsi Jhak Bahadur Malla, Unified CPN-Maoist puolueen nuorisojärjestöstä.

Nepalilainen nuorten ja opiskelijoiden yhteispoliittinen foorumi on halunnut tiivistää yli puoluerajojen tapahtuvaa oppimista ja yhteistyötä myös alueellisesti ja järjesti siksi ensimmäisen tunnustelevan vierailun Sri Lankaan loppuvuodesta 2010. Toisen, huhti-toukokuussa 2011 toteutetun vierailun tavoitteeksi asetettiin jo konkreettisemmasta yhteistyöstä sopiminen. Alueellinen yhteistyö aloitettiin Sri Lankasta, koska nepalilaisten puolelta koettiin, että Sri Lankalla on Nepalille paljon opetettavaa monella saralla ja maasta löytyi jo kontakteja.

Nepalilainen delegaatio tutustui matkansa aikana myös 30 vuoden konfliktista toipuvaan Sri Lankaan yleisemmin ja erityisesti maan koulutusjärjestelmään, nuorisopolitiikkaan sekä turismisektoriin useiden tapaamisten ja tutustumiskäyntien kautta. Delegaatio vietti myös kaksi päivää konfliktin sydänmailla, pohjoisessa Jaffnan kaupungissa tutustuen siellä jälleenrakennustyöhön ja paikallisten arkeen.

“Jaffna oli delegaatiolle SAY-PPL-foormunin perustamisen jälkeen toinen kohokohta matkallamme. Ihmiset Jaffnassa ovat kovin herkkiä ja kokevat edelleen pelokkaina armeijan ja hallituksen läsnäolon. Samalla alueeseen ja sen kehittämiseen panostetaan hallituksen puolelta paljon” Malla totesi. “Oli hyvä nähdä Jaffna omin silmin.”

Demo tukee nepalilaisen Joint Youth and Student Platform-foorumin (JYSP) toimintaa, ja on tuellaan mahdollistanut myös SAY-PPL aloitteen toteuttamisen.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.