Hyppää sisältöön

Etiopia

Naisia istumassa pöytien takana

Naiset aliedustettuja politiikassa  

Etiopiassa oli käytännössä yksipuoluejärjestelmä vuoteen 1991 asti, jolloin EPRDF-puolue voitti vaalit. Senkin jälkeen valtio kontrolloi ihmisten elämien kaikkia osa-alueita, ja kansalaisyhteiskunnan ja aktivistien toimintaa sekä vapaata poliittista osallistumista rajoitettiin. Pääministeri Abiy Ahmed Alin noustua valtaan 2018 Etiopiassa on kuitenkin alkanut demokraattisten uudistusten aikakausi, jonka suurimpiin muutoksiin lukeutuvat vaalilainsäädännön uudistaminen, poliittisten puolueiden ja kansalaisjärjestöjen toimintavapauksien lisääminen ja poliittisten vankien sekä median vapauttaminen. Haasteita on kuitenkin edelleen. Vapauksien lisääntymisen myötä valtion kontrolli on heikentynyt, mikä taas on antanut tilaa myös etnisten kiistojen siivittämille levottomuuksille.

Viimeisen parin vuoden aikana monipuoluedemokratian kehittymisessä on tullut uusia haasteita, ja vuoden 2020 vaalien siirtäminen koronatilanteen vuoksi johti maan pohjoisosassa sijaitsevan Tigrayn osavaltion ja keskushallinnon väliseen konfliktiin, joka on edelleen ratkaisematta. Tigrayn konflikti on entisestään kasvattanut maan poliittisen tilanteen epävakautta.

Vaalit pidettiin kesäkuussa 2021, ja niiden raportoitiin olleen suhteellisen rauhalliset huomioiden Etiopian yleisen turvallisuustilanteen ja Tigrayn konfliktin. Turvallisuustilanteen takia vaaleja ei voitu pitää aivan kaikissa osissa maata kesäkuussa, mutta ne pidettiin myöhemmin loppuvuodesta, lukuun ottamatta Tigrayn aluetta. Pääministeri Abiy Ahmedin johtama Prosperity Party sai ylivoimaisen enemmistön 448 paikallaan 547-jäsenisessä kansanedustajahuoneessa. Jotkut näkyvät oppositiopuolueet boikotoivat vaaleja esimerkiksi Oromian alueella ja valittivat vaaliprosessista. EU ei päässyt yksimielisyyteen Etiopian kanssa vaalitarkkailuryhmän lähettämisestä, mutta toisaalta Afrikan unionin vaalitarkkailuvaltuuskunta kuvaili vaaleja uskottaviksi. Naisia on 41,5 % kansanedustajista.

Työmme Etiopiassa

Demo Finlandin hanke Etiopiassa alkoi vuonna 2019, ja yhteistyökumppanina on Network of Ethiopian Women’s Associations (NEWA). NEWA on perustettu vuonna 2003 tavoitteenaan edistää naisten tasa-arvoa ja oikeuksia kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Hankkeen tärkeimpinä tavoitteina on tukea naisten kapasiteettia ja poliittista osallistumista monipuolueyhteistyön pohjalta ja nostaa heidän osallistumisprosenttiaan vaaleissa äänestäjinä ja ehdokkaina sekä alueellisella että kansallisella tasolla. Hankkeessa on myös järjestetty somevaikuttajille lyhyt koulutus, jossa keskustellaan politiikkaan osallistumisen esteistä, joita erityisesti naiset kohtaavat. Lisäksi on tehty mm. radio-ohjelmaa, jossa annetaan puheenvuoro johtavissa asemissa toimiville naisille eli haastetaan perinteistä näkemystä siitä, että vain miehet voivat olla johtajia. Hankkeessa kartoitetaan eri poliittisten puolueiden tasa-arvosuunnitelmia ja tehdään materiaalipaketti naispoliitikkojen koulutuksiin. Koulutukset sisälsivät tietoa vaalilaeista, kampanjatekniikoista ja viestinnästä. Koulutuksissa, joihin osallistuivat eri puolueiden naispoliitikot, osallistujia tuettiin puoluerajat ylittävään yhteistyöhön. 

Työmme tuloksia

  • Tilaisuuksiin kutsutut puolueiden edustajat ovat arvostaneet NEWA:n työtä tasa-arvon edistämiseksi ja suhtautuneet positiivisesti mahdollisuuteen vahvistaa naisten osallistumista.
  • NEWA on tukenut naispoliitikkojen verkoston toimintaa ja organisoitumista. Verkostossa on jäseniä yli 50 eri puolueesta. 
  • Hankkeen koulutukset lisäsivät naisehdokkaiden itsevarmuutta ja -luottamusta ehdokkaina. 
  • Mediakoulutus lisäsi merkittävästi naispoliitikkojen ymmärrystä median roolista ja siitä, miten nuoret naiset voivat toimia roolimalleina. 
  • NEWAn kanssa hanketta toteuttanut  Ethiopian Women with Disabilities National Association (EWDNA) tuotti jäsenistölleen eli vammaisille naisille muun muassa pistekirjoituksella ja viittomakielisesti koulutusmateriaalia vaaleista ja äänestysoikeudesta. 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.