Hyppää sisältöön

Monipuoluekoulutusta Myanmarin uusille kansanedustajille

 

Nang San San Ayelle koulutus on ensimmäinen, jossa on osallistujina poliitikkoja useasta puolueesta.

“Tämä on loistava tilaisuus tutustua poliitikkoihin muista puolueista ja oppia heidän näkökannoistaan ja mielipiteistään ajankohtaisissa kysymyksissä. Kurssin jälkeen voimme aloittaa yhteistyön osavaltioissamme ja alueillamme ja luoda toimivan puoluerajat ylittävän yhteyden”, sanoo Nang.

Hän on yksi 22 vastavalitusta osavaltio- ja aluetason kansanedustajasta, joka osallistuu Myanmarin politiikkakoulun järjestämälle “Kuinka olla erinomainen kansanedustaja” -kurssille 13.-18. joulukuuta. Yhteensä kymmenen puoluetta ovat valinneet edustajia kurssille.

Koulutusviikon avasivat Suomen ja Hollannin suurlähettiläät. Suomen Bangkokissa asemapaikkaa pitävä suurlähettiläs Kirsti Westphalen kannusti poliitikkoja rakentamaan luottamusta ja vaalimaan yhteistyötä: “Siirtymä demokraattiseen ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan ei tapahdu yhdessä yössä. Se vaatii pitkäaikaista sitoutumista ja halua tehdä töitä yhdessä. Puolueilla on tärkeä rooli tässä prosessissa – ne tarjoavat kansalaisille mahdollisuuden osallistua yhteisistä asioista päättämiseen ja välittävät kansalaisten huolet, tarpeet ja toiveet.”

Westphalen puhui myös naisten tärkeästä roolista Suomen kehityksessä ja korosti sosiaalisen turvaverkon ja siihen panostamisen merkitystä. Nämä panostukset antavat kaikille mahdollisuuden osallistua tasa-arvoisesti päätöksentekoon.

Puheensa lopuksi Westphalen ojensi Nangille tuoreen myanmarin kielelle käännetyn Demon tasa-arvo-oppaan.

Myanmarin politiikkakoulun monipuoluekoulutus

Uusille kansanedustajille suunnatulle kurssille osallistuu poliitikkoja 10 puolueesta

Nang kiitti koko ryhmän puolesta ja totesi, että hänen omassa osavaltiossaan Shanissa, naiset eivät ole näkyvästi mukana politiikassa. Yksi syy tähän on se, että monet naiset pelkäävät politiikkaan osallistumista, sillä vuosien ajan politiikka on totuttu yhdistämään konflikteihin.

Hänen mukaansa kaikki naiset pitäisi saada ymmärtämään, että jokainen voi osallistua politiikkaan, esittää ideansa ja osallistua oman alueensa ja koko Myanmarin kehittämiseen. “Haluan olla roolimalli nuorille naisille ja miehille ja näyttää, että osaamme olla aktiivisia ja olemme valmiita ottamaan vastuuta meitä koskevista asioista. Nuorten on turha pelätä politiikkaa.”

Myanmarin politiikkakoulu on Demon ja hollantilaisen NIMD:n yhteinen, maiden ulkoministeriöiden rahoittama hanke.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.