Hyppää sisältöön

Sambian naispoliitikot valmistautuvat vuoden 2016 vaaleihin

 

Sambiassa järjestetään vaalit syksyllä 2016. Äänestäjät valitsevat presidentin sekä edustajat kunnanvaltuustoihin ja parlamenttiin seuraaviksi viideksi vuodeksi. Vielä tänä päivänä maan politiikkaa hallitsevat miehet ja naisille on varattu päätöksentekoprosesseissa vain sivurooleja. Parlamentissa naisia on noin kymmenen prosenttia ja kunnanvaltuustoissa ainoastaan noin kuusi prosenttia.

Viimeisen kolmen vuoden aikana Demon kumppanijärjestö Zambia National Women’s Lobby on järjestänyt lukuisia työpajoja ja naisten puoluerajat ylittäviä tapaamisia eri puolilla Sambiaa. Tämän syksyn tapaamisissa naispoliitikot ovat tehneet konkreettisia suunnitelmia, jotta naisten asema varmistetaan vaalien ehdokasasettelussa. Viesti puolueiden johtohenkilöille on se, että myös naiset ovat hyviä ehdokkaita ja tuovat puolueelle tärkeitä ääniä.

Usein naisten menestyminen vaaleissa katkeaakin jo ehdokasasetteluvaiheessa. Viime vaaleissa vain noin 15 prosenttia ehdokkaista oli naisia ja monille heistä annettiin varman tappion vaalipiiri kisattavakseen.

Sambian naispoliitikot valmistautuvat vuoden 2016 vaaleihin

Koulutusta naispoliitikoille Choman piirikunnassa

Miesvaltaiseen kulttuuriin liittyvien esteiden lisäksi naispoliitikkoja huolestuttaa erityisesti se, että Sambiassa vaaleissa ehdolle asettuminen maksaa enemmän kuin monella on varaa. Köyhässä maassa on tapana, että kampanjoidessaan ehdokas tarjoaa ruokaa ja vaatteita äänestäjille. Naisten taloudellinen asema on huomattavasti miehiä heikompi kaikkialla Sambiassa ja monella ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta tällaiseen kampanjointiin.

Vaikka naiset ovatkin tällä hetkellä aliedustettuina Sambian politiikassa, on maassa iso joukko naisia, jotka haluavat muuttaa tilanteen. He ymmärtävät, että se ei tapahdu yhdessä yössä, mutta ovat valmiina toiminaan tasa-arvoisemman yhteiskunnan edestä omissa puolueissaan ja yli puoluerajojen.

Aiemmin tänä syksynä Demo ja ZNWL kutsuivat kaikki maan naiskunnanvaltuutetut Lusakaan kahden päivän kokoukseen ja vaalikoulutukseen. Tapaamisen aikana nykyiset kunnanvaltuutetut tekivät yhteisen toimintasuunnitelman tarkoituksenaan vahvistaa naisten asemaa kunnanvaltuustoissa ja varmistaa se, että vuoden päästä naisia valitaan valtuustoihin huomattavasti nykyistä enemmän.

Sambian naispoliitikot valmistautuvat vuoden 2016 vaaleihin

Koulutuksissa tunnistetaan naispoliitikkojen haasteita ja mahdollisuuksia

Tapaamisia järjestetään myös paikallistasolla, jossa nykyiset kunnanvaltuutetut houkuttelevat paikallisia aktiiveja asettumaan ehdolle. Marraskuisessa tapaamisessa Choman piirikunnassa naiset identifioivat yhdessä ne yksittäiset esteet, jotka estävät naisten valinnan. Samalla he tekivät suunnitelman siitä, miten he yksilöinä ja yhdessä voivat voittaa nämä esteet. He eivät odota ihmeitä, mutta muistuttivat toisiaan siitä voimasta joka sambialaisissa naisissa on. Demon pienellä tuella heillä on mahdollisuus valmistautua paremmin tuleviin vaaleihin ja järjestää näitä merkityksellisiksi muodostuneita tapaamisia.

Naiset kertoivat myös arvostavansa Demon ja ZNWL:n tekemää lobbaustyötä puolueen miesjohtajien keskuudessa. He sanovat sen auttavan ja miesjohtajien muistavan nykyään jo viime vaaleja paremmin myös naisten olevan hyviä poliitikkoja.

Demon työ Sambiassa jatkuu myös tulevina vuosina huolimatta kehitysyhteistyöhön ja Demon toimintaan kohdistuvista leikkauksista. Toiminnan tavoitteena on tukea naisten puoluerajat ylittävää yhteistyötä ja naisten osaamisen kehittymistä politiikan saralla. Sambian naiset ovat valmiit kamppailemaan poliittisten oikeuksiensa ja tasa-arvoisemman politiikan puolesta. Suomalaisilla puolueilla on Demon kautta mahdollisuus olla mukana tukemassa näitä tavoitteita.

Sambian naispoliitikot valmistautuvat vuoden 2016 vaaleihin

Puoluerajat ylittävää yhteistyötä Chomassa

 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.