Hyppää sisältöön

Tanzania Women Cross-Party Platform noussut merkittäväksi vaikuttajaksi perustuslain uudistusprosessissa

Tansanian parlamenttipuolueiden naisjärjestöistä koostuva yhteistyöfoorumi toimii aktiivisesti naisten aseman parantamiseksi uudessa perustuslaissa. Keskeistä yhteistyöfoorumin vaikuttamistoiminnalle on saada uuteen perustuslakiin kirjauksia, jotka takaavat naisten tasa-arvoisen osallistumisen politiikassa, tavoitteenaan – ei vähempää kuin 50:50 osallistuminen poliittisissa päätöksentekoelimissä.

Demo on tukenut puolueiden naisjärjestöjen yhteistoimintaa vuodesta 2006, ja naisjärjestöjen yhteistyöfoorumi, Tanzania Women Cross-Party Platform (TWCP), perustettiin virallisesti vuonna 2010. Yhteistoiminta on jo alkuajoista lähtien keskittynyt ajamaan Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön SADCin suositusta saavuttaa 50 prosentin edustus naisille poliittisissa päätöksentekoelimissä vuoteen 2015 mennessä. Yhteistyön alkuaikoina tavoite nähtiin monissa piireissä kovin utopistisena ja epärealistisena, mutta sinnikkään ja ennen kaikkea puolueiden sisällä tapahtuneen vaikuttamistyön seurauksena tavoitteen saavuttaminen on nyt lähempänä kuin koskaan. TWCP on saavuttanut tunnustetun aseman puolueiden naispoliitikkojen äänenä, ja sitä kuunnellaan muun muassa uutta perustuslakia valmistelevassa komissiossa. Yhteistyö Demon ja suomalaisten naispoliitikkojen kanssa on antanut tansanialaisille naispoliitikoille rohkeutta ja politiikassa tarvittavia taitoja, joita ilman nämä saavutukset eivät olisi mahdollisia.

Tansaniassa eletään kiireisiä aikoja. Naiset ovat pitäneet yhdessä lukupiirejä, joissa on tutustuttu perustuslakiluonnoksen tekstiin ja analysoitu sitä naisten osallistumisen näkökulmasta. Ennen elokuun lopun määräajankohtaa, TWCP kokosi elokuun kolmannella viikolla Dar es Salaamissa järjestetyssä seminaarissa yhteen naisia kaikista puolueista viimeistelemään yhteiskommentit, jotka luovutetaan perustuslakikomission puheenjohtajalle. TWCP haluaa päästä eroon naiset eriarvoiseen asemaan asettavasta kiintiöjärjestelmästä ja toivoo uudistuksia vaalijärjestelmään. Kesäkuussa julkaistussa perustuslakiluonnoksessa vaalipiirijako uusitaan ja jokaisesta vaalipiiristä valittaisiin sekä nainen että mies. Tästä suunnitelmasta halutaan nyt pitää kiinni.

Yhteistyöfoorumin puheenjohtaja, veteraanipoliitikko Anna Abdallah, kritisoi tilaisuudessa puolueita siitä, että naisille ei ole annettu yhtäläisiä oikeuksia puolueiden johtopaikoilla. Poikkeuksena tähän on Tanzania Labour Party, joka on valinnut varapuheenjohtajakseen puolueen naisjärjestön johtajan Nancy Mrikarian, joka vieraili Suomessa Demon vieraana muutama vuosi sitten. Naisten on aika ottaa paikkansa politiikan johtotehtävissä, eikä todellista demokratiaa voida saavuttaa ilman tätä. Parlamentin entinen puhemies ja valtapuolue CCM:n entinen varapuheenjohtaja Pius Msekwa osoitti tukensa naisten pyrkimyksille osallistumalla tilaisuuteen ja esittelemällä erot vanhan perustuslain ja uuden luonnoksen välillä.

Perustuslain uudistusta alettiin Tansaniassa valmistella toukokuussa 2012, ja uudesta perustuslaista on määrä järjestää kansanäänestys vuoden 2014 aikana. TWCP jatkaa syksyn aikana vaikuttamistyötään muun muassa mediayhteistyön kautta sekä järjestämällä tilaisuuden Dodomassa perustuslain uudistuskomission istunnon aikana.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.