Sambiassa järjestettiin viime viikolla täytevaalit, joissa valittiin uusi presidentti edellisen presidentin Michael Satan (Patriotic Front) menehdyttyä lokakuussa. Vaalit voitti niukasti valtapuolueen PF:n ehdokas Edgar Lungu äänestysaktiivisuuden jäätyä ennätysalhaiseksi – vain 34,2 prosenttia äänioikeutetuista antoi äänensä.
Muun muassa rankkasateet ja puutteet äänestäjien rekisteröimisessä vaikuttivat alhaiseen äänestysprosenttiin. Vaaleja kuitenkin luonnehdittiin vapaiksi ja rehellisiksi. Vastavalittu presidentti Edgar Lungu julisti maanantaina 26.1. kabinettinsa, ja Sambia saa ensimmäistä kertaa historiassaan naisen varapresidentiksi.
Uusi varapresidentti Inonge Wina (PF) on osallistunut myös aktiivisesti Demon ja Zambia National Women’s Lobbyn toimintaan. Viimeksi syyskuun lopulla hän osallistui Demon, UNDP:n ja Sambian parlamentin naisverkoston seminaariin. Demo haastatteli tällöin Winaa hänen poliittisesta urastaan.
Miksi ja milloin päätit aloittaa politiikassa?
Tulen vaikutusvaltaisten naisten perheestä ja lisäksi mieheni oli aktiivinen politiikassa. Siihen aikaan toimin itse kansalaisjärjestöissä. Mieheni kuoleman jälkeen tein harkitun liikkeen: mielestäni kansalaisyhteiskunnan johtohahmojen pitää olla valmiita myös politiikkaan. Minut valittiin parlamenttiin vuonna 2001. Silloin olin oppositiossa, mutta edellisistä vaaleista lähtien puolueeni (Patriotic Front) on ollut hallituksessa.
Näin jatkuvaa naisten syrjäyttämistä: politiikassa, maataloudessa, like-elämässä ja kaikilla muillakin aloilla. Ymmärsin, että mikäli saamme kokoon tarpeeksi suuren tiedostavien naisten joukon, pystymme vaikuttamaan näihin asioihin. Toiveeni oli, että voisimme muuttaa hallituksen politiikkaa ja vaikuttaa lainsäädäntöön ja siten naisten oikeuksiin.
Mitä olet saavuttanut politiikassa?
Mielestäni tärkein vastuuni on oman vaalipiirini äänestäjät ja olenkin pystynyt edistämään alueen kehitystä. Olen myös tuonut tärkeitä tasa-arvokysymyksiä esiin vaalipiirissäni.
Kun ajatellaan koko Sambiaa on köyhyyden vähentäminen tärkein saavutus. Olemme nostaneet vähimmäispalkkaa, työskentelemme maaseudun köyhien eteen ja sosiaaliturvast nauttii yhä useampi. Köyhyys on yleisintä maaseudulla ja koskee erityisesti naisia. Meidän täytyy luoda mahdollisuuksia, vauhdittaa pienyrittäjyyttä ja luoda nuoriso-ohjelmia.
Meidän täytyy myös saada perinteiset johtajat politiikan ja hallinnon piiriin. Siksi olemme perustaneet perinteisten johtajien ministeriön. Sen tarkoituksena on tehdä nämä johtajat tietoisiksi tasa-arvoasioista. Toimimme esimerkiksi lapsiavioliittoja vastaan ja haluamme, että naisten maanomistusoikeudet paranevat.
Minkälaista on olla nainen politiikassa?
Perheeni on aina tukenut minua. He ymmärtävät yhteisen hyvän puolesta toimimisen tärkeyden.
Myös puolueeni on ollut tukenani. Kuulun puolueeni puheenjohtajistoon. Jokainen puolueen jäsen kunnioittaa minua ja olen ollut johtajana luottamuksen arvoinen.
Täytyy kuitenkin sanoa, että tuntuu siltä kuin olisin erityisen tarkkailun alla koko ajan ja saan helpommin kritiikkiä kuin miehet, erityisesti koskien moraalikysymyksiä.
Miltä toivoisit Sambian näyttävän tulevaisuudessa?
Haluan, että köyhyys vähenee. Jokaisen sambialaisen tulee hyötyä tekemistämme päätöksistä. Toivon myös, että tytöt saisivat saman koulutuksen kuin pojat ja, että naisilla olisi samat oikeudet ja edut kuin miehillä.
Viidenkymmenen vuoden päästä Sambian tulee olla keskituloinen maa – ei enää kehitysmaa.