Hyppää sisältöön

Tuetaan rohkeasti kehittyvien demokratioiden poliittisia elementtejä

Suomen uusi kehityspoliittinen ohjelma hyväksyttiin valtioneuvostossa helmikuussa. Uusi ansiokas toimenpideohjelma korostaa ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Vaikka demokratian tukeminen on jo itsessään tärkeää, on se välttämätöntä, kun asiaa tarkastellaan kehityksen näkökulmasta. Ihmisoikeuksien toteutuminen ja demokratia luovat pohjaa kehitykselle, joka ottaa huomioon myös yksittäisen ihmisen ja hänen oikeutensa. Demokratia takaa, että kehitys on kestävämpää, ja että kehityksen hyödyt jakaantuvat yhteiskunnassa tasaisemmin. Tämä toive tasavertaisesta kehityksestä johti viime aikoina nähtyihin kansannousuihin Arabimaissa ja demokratian niin sanottuun neljänteen aaltoon. Demokratia on myös pitkällä tähtäimellä paras yhteiskuntarauhan tae.

Tiainen eila2Kehitysyhteistyössä on pitkään keskitytty niin sanotun hyvän hallinnon tukemiseen. Demokratiatuki ja demokratian poliittisten instituutioiden tukeminen on nähty liian poliittisena ja näin ollen arkaluontoisena. Hyvän hallinnon tukeminen on ollut sopivan teknistä ja se on nähty vähemmän poliittisesti latautuneena keskittyen paikallisten viranomaisten kapasiteetin vahvistamiseen, ikään kuin kehitys olisi kiinni vain heidän osaamisestaan. On kuitenkin huomioitava että kehityksen tukeminen on aina poliittista. Sen vuoksi onkin erittäin merkittävää, että uudessa kehityspoliittisessa toimenpideohjelmassa huomioidaan myös demokraattiset instituutiot, eritoten poliittiset puolueet. Vaikka puolueita usein perustellusti kritisoidaankin, niin todellista kansanvaltaa ei ole mahdollista saavuttaa ilman niitä. Moniarvoinen demokratia edellyttää vapaata monipuoluejärjestelmää.

Todellisessa kansanvallassa kiinnitetään huomiota kaikkien väestöryhmien, myös naisten ja nuorten, tasavertaiseen osallistumiseen. Tässä piilee myös Suomen erityinen lisäarvo, tunnetaanhan se maailmalla tasa-arvon mallimaana. Suomen kannattaa pienenä maana nojata omiin vahvuuksiinsa. Kun keskitämme maailmanmittakaavassa pienet resurssimme tekemiseen, jossa voimme tarjota lisäarvoa, käytämme vähät resurssimme kaikkein järkevimmin. Suomella on vahvana, pohjoismaisena demokratiana sekä kansainvälistä uskottavuutta että hyviä kokemuksia jaettavaksi.

Aika demokratian tukemiseen on nyt, ja mahdollisuutta ei tule hukata. Odotamme suurella mielenkiinnolla uuden kehityspoliittisen toimenpideohjelman toimeenpanoa ja sitä, minkälaiseksi muotoutuu siinä mainittu ihmisoikeus- ja demokratiatuki.

—————————————————————————————————-

Eila Tiainen

Kirjoittaja on Vasemmistoliiton kansanedustaja ja Demo ry:n puheenjohtaja

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.