Hyppää sisältöön

Nabil Hajii äitinsä ja sisarensa kanssa äänestettyään vuoden 2019 vaaleissa. Kuva: Nabil Hajiin kotialbumi.

Tunisian politiikkakoulu poliittisen uran tukena

Tunisialainen Nabil Hajii ei ollut poliittisesti aktiivinen ennen vuoden 2011 jasmiinivallankumousta. Ben Alin hallinnon kaaduttua monet tunisialaiset alkoivat kuitenkin unelmoida paremmasta maasta – demokratiasta, joka olisi sosiaalisesti oikeudenmukainen.

Tämä sai Nabilin ryhtymään vaalitarkkailijaksi vuoden 2011 vaaleissa, jotka olivat Tunisian ensimmäiset vapaat ja demokraattiset vaalit sen jälkeen, kun maa itsenäistyi vuonna 1956.

”Muistan vieläkin jonot äänestyspaikoilla. Ihmiset jonottivat 4–5 tuntia saadakseen äänestää. Halusin olla osa sitä demokratian juhlintaa.”

Pian sen jälkeen Nabil liittyi maan väliaikaisen presidentin Moncef Marzoukin puolueeseen, Kongressipuolueeseen, ja hänen poliittinen uransa alkoi.

Pettymys ja uusi alku

Nabilin innostus Tunisian uudesta tulevaisuudesta alkoi kuitenkin hiipua, kun hän muutaman viikon kuluttua alkoi huomata oppositiopuolueiden kärkkyvän valtaa ja uusi hallitus nimesi ministereiksi vanhan hallinnon entisiä ministereitä.

”Unelma muuttui turhautuneisuudeksi. Ei hallintoa voi vaihtaa antamalla samojen ihmisten palata valtaan. Tuntui, että demokratiakehitys alkoi horjua.”

Puolen vuoden kuluttua Nabil jätti puolueen. Hänestä tuntui, etteivät sen arvot edustaneet häntä. Hän oli myös pettynyt siihen, että painopiste tuntui olevan enemmän markkinoinnissa kuin demokratian periaatteiden edistämisessä.

Kokemus ei kuitenkaan saanut Nabilia vetäytymään politiikasta, vaan kannusti häntä eteenpäin. Alkuvuodesta 2013 hän päätyi yhdessä noin 100 muun ihmisen kanssa perustamaan uuden puolueen, Attayarin (Courant Démocrate).

Nabilille puolue oli yritys tuoda uusia arvoja Tunisian puoluekenttään. Hän halusi tarjota äänestäjille uuden vaihtoehdon, sosiaalidemokraattisen puolueen, joka perustuu rehellisyydelle eikä ole rahalla lahjottavissa.

Tunisian politiikkakoulu

Vuonna 2015 Nabil osallistui Tunisian politiikkakouluun. Politiikkakoulua toteuttaa paikallinen kumppanimme Centre des Etudes Méditerranéennes et Internationales (CEMI), ja sitä tukevat Demo Finland ja Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD).

Tunisian politiikkakoulu perustettiin vuonna 2012, jotta poliitikoilla olisi tila työskennellä yhdessä monipuoluepohjalta. Poliitikot saavat tietoja ja taitoja politiikassa toimimiseen. Kun oppiminen tapahtuu yhdessä muiden puolueiden edustajien kanssa, poliitikot oppivat tuntemaan toisiaan, luottamaan toisiinsa ja tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen.

Nabil ei tiennyt politiikkakoulusta juuri mitään päättäessään osallistua toimintaan. Hän kuitenkin vaikuttui heti alussa monipuoluelähestymistavasta.

”Tunsimme olevamme yhtenäinen ryhmä ennemminkin kuin joukko yksittäisiä osallistujia, koska kaikki pääpuolueet olivat edustettuina. Yhdessä työskentely auttoi meitä löytämään yhteyden poliittisista näkemyseroista huolimatta.”

Nabil piti myös politiikkakoulussa opittuja taitoja hyvin hyödyllisinä. Esimerkiksi väittelytekniikkaan, mediaan ja poliittiseen viestintään liittyvä koulutus oli hänen mielestään hyvin laadukasta.

Tämä oli Nabilille erityisen hyödyllistä hänen kampanjoidessaan vuoden 2019 parlamenttivaaleissa. Hän uskoo mediaa ja poliittista viestintää käsittelevien koulutusten auttaneen häntä viestimään poliittisista näkemyksistään ja saamaan yhteyden äänestäjiin vaalikampanjassa. Osaaminen median kohtaamisesta on hänelle poliittisella uralla edelleen tarpeen.

Vahvistuneiden kampanjointitaitojen ja puolueelta saamansa arvostuksen johdosta Nabil oli yksi politiikkakoulun 53 alumnista, jotka valittiin parlamenttiin.

Parlamenttiakatemia

Tunisian politiikkakoulun tuki on jatkunut senkin jälkeen, kun Nabilista tuli kansanedustaja. Politiikkakoulun alumnit voivat osallistua CEMI:n parlamenttiakatemiaan, joka tarjoaa tukea ja edistää puoluerajat ylittävää yhteistyötä kansanedustajiksi nousseiden alumnien kesken.

Nabilin mukaan parlamenttiakatemia auttaa pitämään rakentavan sävyn myös kiivaissa keskusteluissa. Parlamentissa keskusteluihin vaikuttavat usein puolueiden väliset konfliktit ja kilpailu, mutta akatemiassa kansanedustajat voivat ottaa rennommin ja dialogi on rakentavampaa. Kansanedustajat voivat jättää perinteiset puoluepoliittiset kiistat sivuun ja miettiä yhteisiä ratkaisuja.

Parlamenttiakatemia tarjoaa myös tilan käydä keskusteluja yhteiskunnassa pinnalla olevista aiheista. Osallistujat ovat keskustelleet esimerkiksi puoluekentän pirstaloitumisesta ja nykyisestä vaalilaista. Nabilin puolue on näiden keskustelujen pohjalta alkanut luonnostella ehdotusta vaalilain uudistamisesta.

Toisinaan CEMI tarjoaa puolueille myös teknistä tukea lakiesitysten valmisteluun. Nabilin mukaan tuki on ollut arvokasta, erityisesti hänen puolueensa äskettäisen, mielipidekyselyitä koskevan lakiesityksen valmistelussa.

Tuki jatkuu

Vielä kuusi vuotta ensimmäisen koulutuksen jälkeenkin Nabil pitää itseään politiikkakoululaisena. Hänen siteensä parlamenttiakatemiaan ja Tunisian politiikkakouluun on jatkunut säännöllisten ”couscous politique” -tilaisuuksien myötä, missä alumnit kokoontuvat perinteisen illallisen ääreen keskustelemaan epämuodollisemmin politiikan ajankohtaisista aiheista.

Verkostot, joita Nabil on luonut Tunisian politiikkakoulun kautta ja ylläpitänyt näiden illallisten sekä parlamenttiakatemian myötä, ovat korvaamattomia hänen poliittiselle uralleen. Jokin aika sitten hän esimerkiksi sai omassa projektissaan apua ministeriössä työskentelevältä ystävältään, johon hän oli tutustunut politiikkakoulussa. Nabil tiesi voivansa pyytää apua, vaikka ystävä kuuluikin kilpailevaan puolueeseen.

”Jos on luottamusta, politiikkakoulussa luomamme yhteys auttaa pääsemään puolueiden välisen vastakkainasettelun yli, jolloin työstämme tulee sujuvampaa.”

Nabil ja muut vuonna 2019 parlamenttiin valitut politiikkakoulun alumnit ovat muodostaneet parlamentissa verkoston, jonka kansanedustajat jakavat sekä keskinäisen luottamuksen että vakaan uskon demokratian arvoihin.

”Luottamus voittaa esteet”, sanoo Nabil. ”Tunisian politiikkakoulu on enemmän kuin koulutusohjelma, se on perhe.”

Tunisian politiikkakoulu jatkaa kestävän, luottamukseen perustuvan yhteyden tukemista alumnien keskuudessa. Alumnit voivat luottaa politiikkakoulun tukeen myös jo ollessaan kokeneita poliitikkoja.

CEMI, Demo Finland ja NIMD pyrkivät rakentamaan Tunisiassa inklusiivisempaa demokratiaa, missä eri puolueiden toimijat voivat työskennellä yhdessä tehokkaasti kaikkien kansalaisten parhaaksi. Tähän tarvitaan keskinäistä luottamusta.

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin NIMD:n vuosiraportissa 2020.


Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.