Hyppää sisältöön

Viisi viestiä demokratiahuippukokoukselle

Joulukuussa 110 valtiota kokoontuu Yhdysvaltojen järjestämään virtuaaliseen huippukokoukseen ratkomaan maailman demokratian tilaa ja tulevaisuutta. Huippukokous järjestetään 9.–10.12.2021, ja sitä seuraa vuoden kuluttua toinen valtioiden johtajien kokoontuminen. Myös Suomi osallistuu huippukokoukseen.

Maailman demokratiatoimijat ovat järjestäytyneet huippukokouksen alla vahvistaakseen viestiä tarpeesta puolustaa ja uudistaa demokratiaa. Ennen huippukokousta 7.12. järjestetään Global Democracy Coalition -foorumi, johon kuuluu useita keskustelutilaisuuksia etäyhteydellä demokratian tilasta maailmalla. Lisäksi tähän mennessä 14 demokratiaa tukevaa järjestöä eri maista on allekirjoittanut viisi viestiä huippukokoukselle. Demo Finland on mukana Global Democracy Coalition -foorumissa ja tukee demokratiatoimijoiden yhteisiä viestejä huippukokoukselle.

Kansainvälisten demokratiatoimijoiden viisi viestiä demokratiahuippukokoukselle:

  1. Maailman demokraatteja tuettava. Demokratioiden tulee osoittaa resursseja tukeakseen autoritaaristen valtioiden ja heikkojen demokratioiden kansalaisia.
  2. Kansainvälistä järjestelmää uudistettava. Demokratioiden tulee uudistaa kansainvälisiä instituutioita siten, että ne edustavat ja edistävät demokraattisia arvoja.
  3. Vahvistettava tukea riippumattomalle ja eettisesti toimivalle medialle. Demokratioiden tulee varmistaa pääsy täsmälliseen tietoon sekä torjua misinformaatiota ja disinformaatiota. Demokratioiden tulee toimia valheellista tietoa vastaan ja edistää riippumattoman, varmistetun ja faktapohjaisen tiedon saatavuutta.
  4. Vahvistettava olemassa olevia rakenteita, jotka edistävät läpinäkyvyyttä, vastuullisuutta sekä hallitusten, teknologiayritysten ja kansalaisyhteiskunnan välistä yhteistyötä. Demokratioiden tulee puuttua sellaisten internet-alustojen ja algoritmien toimintaan, jotka edistävät haitallisen ja väkivaltaisen sisällön näkyvyyttä.
  5. Demokratioiden omaan toimintaan kiinnitettävä huomiota. Demokratioiden täytyy palauttaa oma uskottavuutensa.

Lue viestit kokonaisuudessaan englanniksi täällä (avautuu uuteen välilehteen).

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.