Hyppää sisältöön

Naisia Demo Finlandin ja OTI:n hankkeen koulutuksessa Colombossa. Kuva: OTI

Naisten näkyvyys Sri Lankan politiikassa vahvistuu

Naisten osuus Sri Lankan parlamentissa on marraskuussa 2024 järjestettyjen vaalien jälkeen edelleen pieni, mutta suunta on parempaan päin. Demo Finland on tukenut naisten poliittista osallistumista maassa vuosina 2019–2023. Hanke vahvisti ulkoisen evaluaation mukaan merkittävästi naisvaltuutettujen kykyjä osallistua päätöksentekoon.

Vuosi 2024 oli historiallinen Sri Lankan naispoliitikoille. Marraskuun vaaleissa maan parlamenttiin nousi 24 naista. Lisäksi Sri Lankan presidentti nosti maan pääministeriksi naisen, joka oli vaalien ääniharava. Harini Amarasuriya on juristi sekä maan ensimmäinen naispuolinen pääministeri sitten vuoden 1994. Naisten määrä parlamentissa nousi 5,3 prosentista 10,7 prosenttiin.

Muutoksen taustalla on nähtävissä talousromahduksesta kumpuava tyytymättömyys perinteisen poliittisen eliitin toimintaan. Toisaalta naispoliitikkoja on viime vuosina koulutettu Sri Lankassa muun muassa verkostoitumaan ja kohtaamaan mediaa sekä maassa vallitsevia konservatiivisia käytäntöjä. Naisten näkeminen nyt uudella tavalla maan poliittisen vallan johdossa voi olla käänteentekevää, sillä roolimallien merkitys on olennainen.

Naiset heikossa asemassa politiikassa ja yhteiskunnassa

Demo Finland ja srilankalainen One-Text Initiative (OTI) aloittivat yhteistyön naisten poliittisen osallistumisen tukemiseksi paikallistasolla Sri Lankassa vuonna 2019 tilanteessa, jossa kaksi vuotta aiemmin asetettu kiintiö oli nostanut naisten osuuden paikallisvaltuustoissa kertaheitolla kahdesta 23 prosenttiin. Naisten kasvanut määrä ei kuitenkaan kertonut lisääntyneestä vaikutusvallasta.

Puolueet olivat kiintiön myötä asettaneet ehdolle lukuisia naisia puolueiden miestoimijoiden lähipiiristä vailla ajatusta siitä, että naisilla olisi varsinaista päätösvaltaa valtuustoissa tai puolueissa. OTI:n tekemän selvityksen mukaan naisten on Sri Lankassa vaikeaa edetä puolueissa, ja puolueiden keskustasolla toimii hyvin vähän naisia. Naisten etenemistä puolueissa merkityksellisiin asemiin hidastaa muun muassa se, että heidän arvonsa usein arvioidaan sen perusteella, millaisen äänestäjäjoukon he tuovat mukanaan. Tässä taas merkityksellistä on erityisesti perhesuhteet tai muut sosiaaliset verkostot.

Maailman talousfoorumin Global Gender Gap -indeksissä, joka havainnollistaa tasa-arvon tilaa naisten ja miesten välillä, Sri Lanka sijoittui sijalle 122/146 vuonna 2024. Naisten kohtaama häirintä ja väkivalta on maassa yleistä. 90 % naisista ja tytöistä Sri Lankassa on kohdannut seksuaalista häirintää julkisissa kulkuvälineissä, ja joka viides srilankalainen nainen on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa parisuhteessa. Epätasa-arvo näkyy myös muilla mittareilla; 15-vuotta täyttäneistä naisista kodin ulkopuolella työssäkäyviä on 32 % ja miehistä 72 %. Naisia ei ole totuttu näkemään päättäjinä, ja mediassa esitetty kuva poliitikoista on hyvin miesvaltainen.

Tukea naisten poliittiselle osallistumiselle

Demo Finlandin ja OTI:n hankkeen tavoitteina oli vahvistaa naisten osaamista toimia poliitikkoina, luoda tilaa ja mahdollisuuksia naisille toimia puolueissa sekä laajentaa mediassa esitettyä kuvaa naisten johtajuudesta.

Vuosina 2019–2023 käynnissä olleeseen hankkeeseen kuului naisvaltuutettujen puoluerajat ylittävän verkoston perustaminen, koulutusta naisvaltuutetuille sekä tukea puolueille tasa-arvon edistämiseen esimerkiksi tasa-arvosuunnitelmia laatimalla. Lisäksi mielikuvaa naisista johtajina vahvistettiin perustamalla eri sosiaalisen median kanaville naisten johtajuutta esitteleviä tilejä.

Naisten on Sri Lankassa vaikeaa edetä puolueissa, ja puolueiden keskustasolla toimii hyvin vähän naisia.

Noin 600 naista osallistui hankkeen aikana koulutuksiin, jotka käsittelivät muun muassa sosiaalista mediaa, valtuustojen roolia, paikallishallintoa sääteleviä lakeja ja vaikuttamistyötä. Yhteistyötä koulutuksissa on tehty Sri Lanka Institute of Local Governancen (SLILG) kanssa, joka on paikallistasolla poliitikkojen koulutuksista vastaava instituutti.

Hankkeessa oli tarkoitus myös järjestää naisehdokkaille koulutusta ennen vuodelle 2022 alun perin suunniteltuja paikallisvaaleja. Mutta vaalit kuitenkin siirrettiin ensin vuodelle 2023 ja sittemmin peruttiin ilman tietoa uudesta ajankohdasta. Vuosi 2022 oli Sri Lankassa monella tapaa vaikea. Taloudellinen ja poliittinen kriisi koettelivat kansalaisten arkea ja pakottivat lopulta presidentti Gotabaya Rajapaksan eroamaan ja pakenemaan maasta. Vaalien lykkääntymisen lisäksi myös korkea inflaatio vaikutti Demo Finlandin ja OTI:n hankkeen toimintaan.

Koulutusohjelmat olivat menestys

Hankkeen päätteeksi teetetyn ulkoisen evaluaation mukaan merkittävin tulos hankkeessa oli monipuolisten koulutusohjelmien ansiosta osallistujien kasvanut osaaminen ja itseluottamus. Ne ovat mahdollistaneet naispoliitikkojen toimijuuden paikallisvaltuustoissa uudella tavalla ja siten edistävät myös hankkeen pidemmän tähtäimen vaikuttavuutta. Koulutuksiin osallistuneet naiset ymmärtävät paremmin Sri Lankan poliittista järjestelmää ja rooliaan valtuutettuina sekä osaavat hyödyntää sosiaalista mediaa ja pystyvät vaikuttamaan päätöksentekoon aiempaa enemmän. Evaluaatiossa tätä muutosta kuvataan transformatiiviseksi eli syvästi muuttavaksi. Muutos on tapahtunut pelkästä määrällisestä edustuksesta ammattimaiseen osallistumiseen poliittisissa prosesseissa.

Toinen merkittävä tulos hankkeessa oli puoluerajat ylittävien naiskomiteoiden perustaminen 60 paikallisvaltuuston yhteyteen, mikä kuului hankkeen odottamattomiin eli ei suunniteltuihin tuloksiin. Naiskomiteat ovat paikallisvaltuustojen alla toimivia ryhmiä, jotka käsittelevät naisten ja usein myös lasten asioita. Ne ovat luoneet naispoliitikoille mahdollisuuden käyttää poliittista vaikutusvaltaansa tehokkaasti tärkeiksi kokemiensa asioiden edistämiseen.

Osallistujien kasvanut osaaminen ja itseluottamus ovat mahdollistaneet naispoliitikkojen toimijuuden paikallisvaltuustoissa uudella tavalla.

Naisten lisääntynyt tila yhteiskunnassa ja politiikassa tuli esille marraskuun 2024 parlamenttivaaleissa, joissa aiempaa useampi nainen nousi parlamenttiin ja naispoliitikkoja näkyi jopa ääniharavoina.

Haasteitakin naisten osallisuuden tukemisessa oli. Hankkeessa toteutettiin tutkimus kuuden pääpuolueen ja 20 pienpuolueen kanssa puolueiden tasa-arvolinjauksista ja käytännöistä (keskittyen pääpuolueisiin). Tutkimus nosti esille puutteita puolueiden tavoissa antaa naisille valtaa puolueiden sisällä. Useissa puolueissa naisia rekrytoitiin aktiivisesti puoleisiin ja puolueen naisyhdistys oli aktiivinen, mutta aktiivistenkaan naisjäsenten nousemista vaikuttajiksi puolueiden sisällä ei tuettu. Esimerkiksi ehdokasasettelussa puolueiden valintakomiteoiden sisällä naiset eivät kokeneet voivansa käyttää valtaa.

OTI fasilitoi erään maan suurimman puolueen tasa-arvosuunnitelman työstämistä ja nosti kiinnostusta tasa-arvosuunnitteluun myös muissa puolueissa. Vaikka työ puolueiden parissa johti tärkeisiin keskusteluihin naisten politiikassa kohtaamista esteistä, rakenteelliset muutokset ja uusien tasa-arvolinjausten tuottaminen ja jalkauttaminen puolueissa vievät aikaa.

Siitä huolimatta naisten poliittinen osallistuminen on evaluaation mukaan noussut Sri Lankassa merkittäväksi politiikan keskustelunaiheeksi hankkeen aikana, ja sen parissa työskentelee useampia toimijoita kuin hankkeen alussa. Tällä hetkellä maassa esimerkiksi keskustellaan sukupuolikiintiöiden ulottamisesta myös parlamenttiin. Evaluaatiossa todetaan, että vaikka suoraa vaikutusta on vaikea erotella, voidaan OTI:lla ja hankkeella olettaa olleen osuutensa siinä, että kiintiöistä on tullut hyväksytty tapa edistää tasavertaista osallistumista ja demokraattista päätöksentekoa.

Tasa-arvon edistäminen politiikassa paikallisten käsissä

Vuosi 2024 toi Sri Lankan parlamenttiin ennätysmäärän naisia, mutta naisten määrä hallituksessa pysyi ennallaan. Hallituksen 21 ministeristä vain kaksi on naisia. Naispoliitikkojen vahvistuneen näkyvyyden vaikutus paikallistasolla jää vielä nähtäväksi. Vaikka maassa järjestettiin syyskuussa onnistuneesti presidentinvaalit ja marraskuussa parlamenttivaalit, joissa valta vaihtui rauhanomaisesti, paikallisvaalien uutta ajankohtaa ei ole tiedossa. Vuodesta 2022 siirretyt paikallisvaalit odotetaan nyt järjestettävän alkuvuodesta 2025.

Naispoliitikkojen vahvistuneen näkyvyyden vaikutus paikallistasolla jää vielä nähtäväksi.

Demo Finlandin ja OTI:n jo päättyneen hankkeen vaikuttavuuden kannalta on kuitenkin positiivista, että OTI on solminut yhteistyösopimuksen SLILG:n kanssa. SLILG vastaa Sri Lankassa kaikkien paikallispoliitikkojen koulutuksesta, ja OTI:n tuottama tasa-arvoa koskeva komponentti on nyt osa kaikkia koulutuksia. SLILG voi siis edelleen jatkaa tasa-arvotyötä hankkeen aikana vakiintuneiden taitojen ja verkostojen avulla. Jatkossakin koulutuksissa jalkautetaan osaamista tasa-arvosta paitsi naisvaltuutettujen, myös miesvaltuutettujen keskuuteen.

600 koulutettua naispoliitikkoa vahvistavat osaltaan sitä, että seuraaviin paikallisvaaleihin maasta löytyy naisia, joilla on uutta itsevarmuutta ja kykyä ottaa haltuun tilaa paikallistason päätöksenteossa.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.