Demo on lopettanut lähes kymmenen vuotta kestäneen yhteistyönsä Nepalin poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kanssa elokuun lopussa. ”Hallituksen ilmoittamat kehitysyhteistyöleikkaukset ja samanaikainen kansalaisyhteiskunnan tilan kaventuminen Nepalissa johtivat tähän päätökseen”, sanoo Demon ohjelmajohtaja Anu Juvonen.
Demon kanssa kymmenen vuotta toimineet poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt toivoivat jatkoa yhteistyölle. Järjestöjen johtajien mukaan Demon tuki on mahdollistanut yhteistyön ja sen kehittymisen. Nepalin poliittisen tilanteen jälleen kärjistyessä olisi tuelle edelleen merkittävä tarve. Pitkään jatkunut perustuslakiprosessi on maassa yhä kesken.
Ulkoministeriön kaavailema 43 prosentin yhtäkkinen leikkaus Demon rahoitukseen ei mahdollista yhteistyötä kunnioittavaa ja kehitysyhteistyön hyvää hallinnointitapaa noudattavaa yhteistyön vaiheittaista lopettamista. Osa Nepalin järjestöistä jatkaa yhteistyötä monipuoluepohjaisessa Interparty Youth Alliancessa, mutta kaikkien puolueiden opiskelija- ja nuorisojärjestön yhteistyö vaikuttaa epätodennäköiseltä ilman ulkopuolisen fasilitaattorin tukea.
Jos hallituksen esittämät kehitysyhteistyön määrärahaleikkaukset toteutuvat täysmääräisinä vuoden vaihteessa, joudutaan kaksi muutakin Demon jäljelle jäävistä yhteistyökumppanuuksista lopettamaan seinään, kuten myös suuri osa Suomessa tapahtuvasta globaalikasvatuksesta ja kehitysviestinnästä.
Nepalin hanke oli Demon historian toinen varsinainen yhteistyöhanke. Yhteistyö aloitettiin nepalilaisten toiveesta pian maan sisällissodan päättymisen jälkeen ja järjestöjen yhteistyöfoorumi JYSP (Joint Youth and Student Platform) muodostettiin vuonna 2007. Rakentavan poliittiset rajat ylittävän keskustelun lisäksi JYSP ja Demo ovat järjestäneet laajaa koulutustoimintaa nuorille poliitikoille ympäri Nepalia. Koulutuksiin on osallistunut satoja poliitikkoja vuosittain.
Yhteistyön huomattavimpia tuloksia ovat olleet Nepalin ensimmäinen nuorisopoliittinen ohjelma vuonna 2010 ja kaikkien järjestöjen sitoutuminen väkivallattomiin vaaleihin loppuvuonna 2013. Tasa-arvon edistäminen maan miesvaltaisessa politiikassa on ollut toiminnassa läpileikkaavana teemana. Tätä työtä vahvistettiin vuosina 2013–2015 erillisen EU-rahoitteisen hankkeen myötä. Monia JYSPissä aktiivisesti toimineita nuorisopoliitikkoja on noussut vuosien kuluessa merkittäviin asemiin niin perustuslakia säätävän kokouksen jäseninä kuin ministereiksi asti. Esimerkiksi Nepalin teollisuusministeri Mahesh Basnet on todennut, että ei olisi koskaan päässyt nykyiseen asemaansa ilman tietoja ja taitoja, joita hän on saanut Demon kanssa tehdyn yhteistyön avulla.