Hyppää sisältöön

Miten kollega kutsutaan kahville?

”Miten toisen puolueen edustaja kutsutaan kahville?”, kysyi eräs Myanmarin politiikkakoululaisista ihan vakavissaan, kun kerroin heille suomalaisista käytännöistä koskien puolueiden välistä yhteistyötä pari viikkoa sitten.

Kysymys kuvaa hyvin sitä, miten alkutekijöissään demokratiakehitys on maassa, jossa sotilasjuntta ehti hallita vuosikymmeniä ja jossa kansalaisten mielipidettä yhteisiin asioihin on kysytty vasta muutaman vuoden ajan.

Siksi Demon yhdessä hollantilaiskollegojen kanssa järjestämässä politiikkakoulussa kynät sauhusivat ja kysymykset sinkoilivat, kun me paikalla olleet kaksi kansanedustajaa – Suomesta ja Hollannista – yhdessä yritimme vääntää yhteistyön rautalangasta.

Kysymykset olivat moninaisia: Miten suomalaista perustuslakia voi muuttaa, mitä oppositiossa voi tehdä ja miten uskonto ohjaa päätöksentekoa. Yritimme parhaamme mukaan perustella, miksi kansanvallan ja hyvän päätöksenteon näkökulmasta on tärkeää, että maassa on vapaa lehdistö, että päätöksentekijän Raamattu on perustuslaki ja että armeijan johto ja kehittäminen on vaaleilla valitun eduskunnan ja presidentin käskyn alla.

Myanmar on oiva esimerkki siitä, mitä Demon tukemalla puolueiden välisellä vuoropuhelulla voi saada aikaan. Kurssiryhmä pursui intoa, ja moni heistä on asettunut myös ehdolle syksyn parlamenttivaaleihin.

Tarvetta tämän kaltaiselle toiminnalle on valtavasti, mutta koulutusten tulevaisuus ei näytä säästöjen paineessa ruusuiselta. Nyt onkin lupa peräänkuuluttaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeriltä lupausten lunastamista siitä, että kehitysyhteistyössä painotetaan naisten ja tyttöjen aseman sekä demokratian edistämistä.

Siinäkin taitaa toimia parhaiten sama keino kuin alun kysyjällekin: kollega kutsutaan kahville ihan reilusti tarttumalla hihaan ja kutsumalla kahville. Ilman yhteistyötä ei pärjätä Suomessa eikä Myanmarissa.

Heli Järvinen
Kirjoittaja on Vihreiden kansanedustaja ja Demon puheenjohtaja, joka veti koulutuksen Myanmarin politiikkakoulun alumneille kesäkuun alussa.

Teksti on julkaistu alunperin Vihreässä blogissa.

 

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.