Demon ja yhteistyökumppaneiden järjestämiä demokratiapäivän tilaisuuksia vietettiin 15.9. niin Nepalissa, Tansaniassa kuin Suomessakin. Hyväksi havaitun kaavan mukaisesti juhlissa yhdistyivät tervehdykset, puheet, vilkas keskustelu, uusien ihmisten tapaaminen ja musiikki.
Demon esikoiselokuva sai ensi-iltansa
Helsingissä demokratiapäivä alkoi runsaan yleisön keränneellä demokratiaseminaarilla. Hengähdystauon jälkeen demokratiapäivän juhlijat kokoontuivat Kulttuurikompleksi Andorraan, jossa esitettiin Demon keväällä kuvaama A vote for Women -dokumentti. Naisehdokkaiden eduskuntavaalikampanjoita seuraava elokuva sai riemukkaan vastaanoton, ja elokuva tulee varmasti herättämään suurta mielenkiintoa ja olemaan hyvänä esimerkkinä naisten osallistumisesta politiikkaan Demon kohdemaissa, joiden ohjelmien tueksi elokuva on ensisijaisesti suunnattu.
Elokuvan tauottua kilisteltiin kuohuviinimaljaa demokratialle, jonka jälkeen Dubrovnik Loungeen kokoontuneen yleisön otti haltuunsa funkahtavaa hiphoppia esittävä Koivuniemen herrat. Intensiivisen keikan onnistuneisuudesta kertoi yläkerran Coronasta saapunut yleisö. Encoren jälkeen ilta jatkui rennoissa tunnelmissa.
Nepalissa kansainväliset vieraat ja paikalliset juhlivat arvokkaassa ympäristössä
Demon tukema nuorten yhteispoliittinen foorumi järjesti Kathmandussa kutsuvierastilaisuuden, jonka ydinsanomana olivat viimeaikaiset tapahtumat maailmalla ja siten nuorten tärkeä rooli demokratiakehityksessä. Tilaisuuden kansainväliseen luonteeseen sopien paikalla oli paikallisten nuoriso- ja opiskelijapoliitikkojen lisäksi myös delegaatiovierailulla olleita nuoria poliitikkoja Suomesta ja Sri Lankasta. Tapahtuman aloittaneen puhujatilaisuuden jälkeen ilta huipentui suositun nepalilaisen yhtyeen Sukarman konserttiin.
Illan teemaa, “Youth as Champions of Democracy”, sivuttiin useissa juhlapuheissa. Vieraana ollut Nepalin tuore varapääministeri ja ulkoasiainministeri Narayan Kaji Shrestha korosti tervehdyksessään yhteistyön ja globaalin solidaarisuuden merkitystä demokratialiikkeille ja kiitti Demoa nuorten yhteispoliittisen foorumin tukemisesta Nepalissa. Nepalin perustuslakia valmistelevan komitean puheenjohtaja Nilambar Acharya painotti puheessaan avoimuuden ja nuorten yhteistyön merkitystä globalisoituneessa maailmassa ja vertasi demokratiaa uimiseen. “Uimaan voi oppia vain harjoittelemalla, ja huippu-uimarin on ylläpidettävä ja kehitettävä taitoaan jatkuvasti. Samoin demokratiaa on ylläpidettävä ja kehitettävä aktiivisesti, jotta se säilyy nuorena ja elinvoimaisena.”
Illan pimetessä Sukarma aloitti konserttiosuuden tilaisuutta varten säveltämällään kappaleella. Konsertti sai 250 henkisen kutsuvierasyleisön jakamattoman huomion ja päätti tilaisuuden rauhalliseen perinteiseen nepalilaiseen musiikkiin. Tilaisuutta pidettiin yleisesti erittäin onnistuneena, ja kansainvälisen demokratiapäivän viettämisen tärkeyttä painotettiin. “Demokratiapäivän viettäminen vahvistaa omalta osaltaan demokratiaa, joten päivä on erityisen merkityksellinen maissa, joissa järjestelmä vielä hakee muotoaan”, Suomen kristillisdemokraattisten nuorten hallituksen jäsen Antti Kainulainen totesi.
“Keskustelu eri maiden nuorten poliitikkojen välillä on hyvin tärkeää. Olen iloinen, että tämä ohjelma tarjosi nepalilaisille, suomalaisille ja srilankalaisille poliitikoille mahdollisuuden tavata toisiaan ja vaihtaa ajatuksia” Urmila Thapaliya Nepal Tarun Dalista sanoi. Tilaisuuteen osallistui noin 210 nuorta poliitikkoa yhdeksästätoista poliittisesta nuoriso- ja opiskelijajärjestöstä Nepalista, 9 Suomesta ja 4 Sri Lankasta. Demo Finland ja UNDP tukivat tapahtumaa. Tapahtuma ja vierailevat delegaatiot olivat esillä Nepalin mediassa.
Tansaniassa keskityttiin naisten osallistamiseen
Dar es Salaamissa demokratiapäivän pääohjelmanumero oli Demon tukeman naisten yhteistyöfoorumin järjestämä keskustelutilaisuus, johon osallistui Suomen Tansanian suurlähettiläs Sinikka Antila, useita Tansanian perustuslakikomiteaan kuuluvia päättäjiä, poliitikkoja sekä akateemista yleisöä.
Tilaisuudessa suurlähettiläs Antila ilmaisi kiitollisuutensa naisten yhteistyöfoorumin näkyvästä työstä Kyelassa, Temekessä ja Sansibarilla. Hän totesi, että foorumin työ mahdollistaa naisten osallistumisen poliittisen työhön jokaisella tasolla ja samalla antaa itsevarmuutta naisille olla entistä rohkeampia jatkossa.
Tilaisuuden yhteinen ääni vaati todellista demokratiaa, jossa naisilla on tasa-arvoinen mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. Keinoina tähän nähtiin muun muassa äänestysaktiivisuuden ja tiedoisuuden parantaminen sekä median kannustavampi suhtautuminen naisten asemaan.
Osallistujat korostivat myös naisten rohkeuden vaalimista, joka tiivistyy naisten yhteistyöfoorumin hengen mukaiseen sloganiin: “Naisen paras ystävä on toinen nainen”. Voima on siis yhteistyössä ja toisen tukemisessa, ja jos naiset eivät itse tuo asiaansa esille, niin ei tuo kukaan muukaan.
—————————————————————
Kansainvälistä demokratiapäivää on vietetty vuodesta 2008 lähtien ympäri maailmaa. Se perustuu YK:n päätöslauselmaan, joka kannustaa hallituksia vahvistamaan kansallisia ohjelmiaan demokratian tukemiseksi ja lujittamiseksi.
Nuorten poliitikkojen delegaatiovierailut Suomen ja Nepalin välillä kuuluvat Demon Nepalin ohjelmaan. 10.9.-17.9.2011 ajoittuneella vierailulla suomalaisdelegaatio tutustui nepalilaisiin poliitikkoihin ja yhteiskuntaan sekä Suomen kehitysyhteistyöhön Nepalissa.