Hyppää sisältöön

Ilmastotoimet ja demokratia kulkevat käsi kädessä

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuore erikoisraportti kertoo entistä selkeämmin, että ilmastotoimet ovat kiireellisiä. Meidän on vähennettävä hiilidioksidipäästöjä suunniteltua nopeammin ja enemmän, jotta voimme pitää ilmastonmuutoksen siedettävissä rajoissa. Ilmastotyöhön tarvitaan nyt kaikkia.

Demokratia on tärkeä kasvualusta vaikuttavalle ilmastotyölle. Kansalaisyhteiskunta, vapaa lehdistö ja aktiivinen kansainvälinen yhteistyö ovat kunnianhimoisen ilmastopolitiikan ytimessä ja kirittävät eri tasojen poliittisia päättäjiä ja yhä useammin myös yrityksiä aktiivisempaan ilmastotyöhön. Monet demokratiat ovatkin pystyneet sitoutumaan ei-demokraattisia valtioita paremmin kansainvälisiin sopimuksiin, ovat hyväksyneet tiukempia ilmastolinjoja ja asettaneet kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita. Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii yli hallituskausien jatkuvaa, määrätietoista politiikkaa.

Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii myös investointeja, jotka meidän on yhteiskuntana oltava valmis tekemään. Se puolestaan edellyttää sitä, että päättäjillä on kansan tuki tämän hintalapun maksamiseen. Avoin ja osallistava julkinen keskustelu ja päätöksenteko ovat avainasemassa tämän tuen ansaitsemisessa ja ylläpitämisessä.

Naisten ja nuorten osallistuminen ilmastotyöhön tärkeää

Demokratian on myös uudistuttava. Ilmastonmuutos houkuttelee uusia ihmisiä vaikuttamaan, mutta ei välttämättä vanhojen rakenteiden, vaan erilaisten uusien tapojen kautta. Moni haluaa osallistua spontaanimpaan tai lyhytkestoiseen vaikuttamistoimintaan esimerkiksi sosiaalisen median ja kansalaisaloitteiden välityksellä. Ilmastopolitiikassa olemmekin nähneet tärkeitä kansalaisten järjestämiä tapahtumia ja liikkeitä ilmaston puolesta. Erilaisia mahdollisuuksia osallistua ilmastopolitiikan kehittämiseen on oltava mahdollisimman paljon, mutta myös perinteisemmät tavat vaikuttaa, esimerkiksi puolueissa, on uudistettava. Eri ryhmien – etenkin naisten, nuorten, alkuperäiskansojen sekä haavoittuvaisimpien yhteisöjen – aktiivinen osallistuminen ilmastotyöhön on erittäin tärkeää.

Työtä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi ja ilmastonmuutokset torjumiseksi on tehtävä yhteistyössä, joka päivä. Parhaimmillaan pyrkimykset vahvistavat toinen toisiaan. Esimerkiksi tavoite 16, jolla edistetään rauhanomaisia yhteiskuntia ja rakennetaan tehokkaita ja vastuullisia instituutioita kaikilla tasoilla, tukee vahvasti myös ilmastotyötä. Demokratiat, joissa on luotettavat instituutiot ja alhainen korruptio asettavat keskimäärin itselleen kunnianhimoisemmat päästövähennystavoitteet. Demokratiatyön ja ilmastotyön tulokset tukevatkin toisiaan – siksi niitä on edistettävä entistä enemmän käsi kädessä.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen

Demo julkaisee sivuillaan säännöllisesti yhden jäsenpuolueensa edustajan kolumnin. Kolumnissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta Demon näkemyksiä.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.