Viime viikon tiistaista torstaihin nuoriso- ja opiskelijapoliitikkojen yhteistyöfoorumimme kokoontui Gokarnan lomakeskukseen Kathmandun lähellä arvioimaan nuoria ja maataloutta sekä sukupuolten tasa-arvoa koskevien projektien onnistumista ja pohtimaan loppuvuoden toimintaa. JYSP (Joint Youth and Students’ Platform) on toiminut aktiivisesti ja järjestänyt tämän vuoden alkupuoliskolla muun muassa kuusi foorumitapaamista, 20 paikallistason koulutusta ja tilaisuutta Nuoret ja maatalous sekä Sukupuolten tasa-arvo ja nuoret politiikassa -hankkeissa sekä seminaarin koulutuksesta, tapaamisen järjestöjen emopuolueiden johtajien kanssa ja hallintokoulutusta järjestöjen henkilöstölle. Kaikissa tilaisuuksissa on ollut tämän puolen vuoden aikana yhteensä 1531 osallistujaa.
Maataloutta ja tasa-arvoa
Molemmissa hankkeissa keskusjärjestöt ovat nimenneet henkilöt, jotka aihepiiriin liittyvää koulutusta saatuaan lähetettiin piirikuntiin käymään keskusteluja yhteistyöstä maatalousasioissa sekä ammattikouluttajien tueksi neuvomaan paikallisia naisnuorisopoliitikkoja tasa-arvoasioihin liittyen. Naisten toimintaa vetää ohjausryhmä, jossa on kustakin 18 jäsenjärjestöstämme nainen, mikä on Nepalissa uraauurtavaa. Nuoret ja maatalous -projektissa koulutettiin järjestöjen nimittämät henkilöt fasilitoimaan asiasta piirikunnissa käytävää keskustelua. Maatalous on Nepalin tärkein työllistäjä ja varsinkin perustuslain laatimisen viivästyttyä sellainen aihe, josta keskustelu tuo nuoret poliitikot yhteen etsimään ratkaisuja paikallisiin ongelmiin.
Palautekyselyssä molemmat hankkeet ovat saaneet kiitosta tiedon lisäämisestä. Tasa-arvohankkeen tulokset todella näkyivät myös foorumitapaamisessa. Nepalissa naisten asema on hyvin huono, eikä heitä helposti oteta myöskään puoluetoiminnassa vakavasti. Nyt naisten ohjausryhmä osoitti kuitenkin todellista omistajuutta asiaansa ja suvereenia johtamiskykyä, kun naiset ehdottivat järjestöjen puheenjohtajakokoukselle muun muassa, että ohjausryhmä päättäisi vastedes osan hankkeen asioista itse. Kun joku miespoliitikoista ihmetteli, miksi hänen maakunnassaan ei ole ollut edustusta ja kyseli, onko tämä hankkeen ohjausryhmän vai Demon syytä, johtoryhmän naiset ottivat itselleen täyden vastuun, sillä heillä on ollut valta suunnitella ja toteuttaa toimintaa. Tämä oli yksi niistä hetkistä, jolloin saattoi nähdä naisten omaksuneen suvereenin aseman ja oikeutuksen hankkeen johtamisessa. Muutos aikaisempaan oli merkittävä ja naisten ehdotukset hyväksyttiin lähes mutinoitta.
Maatalousryhmä puolestaan oli tavannut suuria määriä ihmisiä tilaisuuksissa, joiden yksi keskeinen funktio oli tuoda eri puolueiden nuoria keskustelemaan ja etsimään yhdessä ratkaisuja päivänpolttaviin ja erittäin tärkeisiin kysymyksiin alueilla, joilla heidän välistensä konfliktien riski on suuri. Myös tässä projektissa osallistujilta kerätty palaute oli kiittävää: tilaisuudet olivat lisänneet tietämystä maatalouteen liittyvistä kysymyksistä, ja ennen kaikkea suurin osa piti tärkeänä puolueiden välistä yhteistyötä, jota aiottiin myös jatkaa tämän työpajatyöskentelyn seurauksena. Kokouksessa kiinnitettiin kuitenkin huomiota myös siihen, että kaikki fasilitaattorit eivät olleet suhtautuneet toimintaan riittävällä vakavuudella.
Nuoriso- ja opiskelijapoliitikkojen yhteistyöfoorumi näyttää siis voivan hyvin, ja paikalla olleet puheenjohtajat sekä heitä tuuranneet ihmiset kiittivät kokouksessa Demoa, joka tekee heidän mielestään työtä tosissaan. Demon pystyttämää foorumia pidetään tärkeänä. Nuoret naiset, monet etniset ryhmät ja esimerkiksi kastittomat ovat kuitenkin edelleen alistetussa asemassa Nepalin erittäin hierarkkisessa politiikassa ja myös nuoriso- ja opiskelijajärjestöissä, joten työtä riittää.
______________________________
Kirjoittaja on Vasemmistonuorten entinen pääsihteeri ja Helsingin Vasemmistoliiton puheenjohtaja, joka toimii Demon neuvonantajana Nepalissa.