Hyppää sisältöön

Suomalaiset kansanedustajat tukemassa Etiopian rauhaa ja demokratiaa

Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa järjestetään tällä viikolla suomalaisten puolueiden toimesta tasa-arvokoulutusta maan puolueiden miesvaltaiselle johdolle. Puolueiden demokratiajärjestö Demon tasa-arvohankkeeseen liittyvällä matkalla ovat mukana Päivi Räsänen (kd.) ja Anders Adlercreutz (r.).

– Haluamme tukea Etiopian monipuoluedialogia ja korostaa naisten poliittisia ja kansalaisoikeuksia olennaisena osana demokratiaa. Poliittiset puolueet ovat avainasemassa maan kehityksen edistämisessä ja naisten poliittisen osallistumisen portinvartijoina. Suomessa on hyviä käytäntöjä esimerkiksi puolueiden naisjärjestöjen 5% rahoituksesta, joka on kansainvälisesti kiinnostava käytäntö, sanoo kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Etiopian demokratiakehitys on ottanut huimia harppauksia pääministerin ja tuoreen rauhannobelistin Abiy Ahmedin valtaannousun jälkeen toukokuussa 2018. Silti Etiopiassa on ollut käytännössä yksipuoluejärjestelmä ja traditiota puolueidenväliseen yhteistyöhön ja dialogiin ei ole. Naiset ovat aliedustettuja politiikassa.

Oppositiopuolueiden toiminta on nykyään vapaampaa ja rekisteröityjä puolueita onkin yli 60 uuden vaalilain tultua voimaan elokuussa 2019. Valtaosa puolueista on kuitenkin heikkoja, ilman ohjelmaa, rakennetta tai tarkempaa ideologiaa. Vaikka valtapuolue EPRDF on 27-vuotisen valtakautensa aikana onnistunut lisäämään naisten määrää omissa elimissään – esimerkiksi parlamentissa on naiskansanedustajia tällä hetkellä lähes 40% –  maassa on edelleen huutava tarve naisten kansalais- ja poliittisten oikeuksien tukemiselle ja kapasiteetin vahvistamiselle. Kaikkien puolueiden johto on lähes täysin miesten käsissä.

– Kun naisia on enemmän päätöksentekijöinä, se tuo positiivista muutosta jokaiselle, ei vain naisille itselleen. Yhteiskunnat joissa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin ja eri poliittisia näkemyksiä edustavat ryhmät voivat käydä dialogia keskenään ovat tasa-arvoisempia, vauraampia ja vakaampia. Myös Suomen nousu köyhyydestä tähän päivään linkittyy vahvasti tasa-arvokehitykseen. Puolueidenvälinen rauhanomainen dialogi ei ole muualla maailmassa itsestäänselvyys. Presidentti Niinistö on myös täällä Etiopian matkallaan korostanut tasa-arvon merkitystä maan kehitykselle, korostaa Päivi Räsänen.

Etiopiassa tarvitaan puolueiden rauhanomaista dialogia, sillä konfliktien ehkäisy on yksi maan monista haasteista. Alueellisia konflikteja on edelleenkin eri puolilla maata ja myös vaaliväkivalta nähdään mahdollisena uhkana kevään 2020 parlamenttivaalien yhteydessä.

Demo tukee Etiopian demokratiakehitystä ja monipuolueyhteistyötä erityisesti naisten kansalais- ja poliittisten oikeuksien ja puolueiden parissa tehtävän tasa-arvotyön kautta, sekä alueellisella että kansallisella tasolla. Tämän viikon koulutukseen osallistui 93 henkilöä. Osallistujat edustivat 58 eri puoluetta, sekä kansalaisjärjestöjä ja mediaa. Hanke toteutetaan yhdessä kansallisen naisjärjestön kanssa ja sen rahoittaa ulkoministeriö.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.