Hyppää sisältöön

Voiko demokratiaa syödä?

Olemme tottuneet ajattelemaan, että kehitys ja demokratia kulkevat käsi kädessä, ja että kansanvaltainen yhteiskunta on samalla avain myös muuhun taloudelliseen, sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen kehitykseen. Demokratia on useimmille meistä myös itseisarvo, jonka arvoa ei voi rahassa mitata.

Näitä ajatuksia kuitenkin haastetaan nyt voimakkaasti. Kiinan taloudellinen kehitys osoittaa, että elintasoa voi nostaa ja kulutusyhteiskunnan synnyttää myös epädemokraattisissa olosuhteissa. Toisaalta monen maan kehityshaasteet osoittavat, ettei kansanvaltainen hallitusmuoto välttämättä vähennä eriarvoisuutta tai luo sosiaalista ja taloudellista kehitystä.

Kiina myös toimii aktiivisesti monessa kehittyvässä maassa. Kiinan, toisin kuin Suomen tai monen muun Euroopan maan, kehityspolitiikan ytimessä ei ole oikeusvaltion ja demokratian edistäminen. Kiina toimii kehittyvissä maissa omien geo- ja talouspoliittisten intressien pohjalta, ja monen kehittyvän maan näkökulmasta kumppanuus Kiinan kanssa voi olla hedelmällistä, sillä siltä saa suoria sijoituksia eikä oikeusvaltioperiaatteiden perään turhia kysellä.

Kansanvaltaa, yksilönvapautta ja demokraattista valtiomuotoa on pystyttävä ja jaksettava puolustaa itseisarvona. On aika ymmärtää, että markkinoiden vapaus ja taloudellinen kehitys eivät ole sama asia kuin ihmisten vapaus ja demokratia, eivätkä ne välttämättä kulje käsi kädessä.

Toisaalta meidän kansanvallan puolustajien on ymmärrettävä, että demokratiaa ei voi syödä. Elämän perustarpeiden tyydyttäminen menee ihmisen tarvehierarkiassa usein poliittisen ja yhteiskunnallinen vapauden ja demokratian edelle.

Oikeusvaltioperiaatteeseen ja yksilön oikeuksiin nojaava kansanvaltainen valtiomuoto voi osoittaa paremmuutensa ja haastaa autoritaariseen kapitalismiin perustuvan kehitysmallin vain pitämällä huolta taloudellisesta tasa-arvosta ja takaamalla kaikille elämän perusedellytykset, vähentämällä köyhyyttä ja eriarvoisuutta ja löytämällä ratkaisuja aikamme suurimpiin haasteisiin kuten ilmastonmuutokseen.

Hanna Sarkkinen
kirjoittaja on oululainen kansanedustaja ja Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja

* Demo julkaisee sivuillaan säännöllisesti yhden jäsenpuolueensa edustajan kolumnin. Kolumnissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta Demon näkemyksiä.

Jaa somessa:

Pysy ajan tasalla – tilaa uutiskirjeemme

Saat sähköpostiisi kootusti Demo Finlandin uusimmat uutiset kuusi kertaa vuodessa. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.